DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Reirs: Pateicoties dīkstāves pabalstam, saglabātas vismaz 40 000 darbavietas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai palīdzētu pārvarēt Covid-19 izraisītās grūtības, krīzes skartajiem dzīvotspējīgajiem uzņēmumiem līdz 25. martam izmaksāts valsts atbalsts – granti apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai jau vairāk nekā 109 miljonu eiro apmērā.  Savukārt, lai palīdzētu saglabāt darbavietas un nodrošināt cilvēkus ar iztikas līdzekļiem, līdz 25. martam izmaksāti dīkstāves atbalsti un algu subsīdijas kopumā 95 miljonu eiro apmērā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs: “Svarīgi bija sniegt šo valsts atbalstu. Mēs esam ļoti sadarbīgi un ieklausāmies uzņēmēju organizācijās. Atbalsts Latvijā ir daudz plašāks nekā citās valstīs, kur tas pamatā bija orientēts uz to, lai uzņēmumi varētu nomaksāt nodokļus. Mēs sapratām, ka krīzes ietekme ir daudz lielāka, un tāpēc mūsu programma ir daudz plašāka. Valsts atbalstu uzņēmējiem un strādājošajiem galvenais mērķis, no kura mēs nenovirzāmies, ir darba vietu saglabāšana. Daudziem svaigā atmiņā vēl ir 2007. gada krīze, kad bezdarba rādītāji sasniedza 17%, un tas noveda pie ilgstošām traģiskām sekām. Tagad mēs to nepieļausim! Mūsu unikālā atbalsta programma – dīkstāves pabalsts – ir ļāvusi saglabāt vismaz 40 000 darbavietas, un es ceru, ka, beidzoties šim krīzes vilnim, šie cilvēki atgriezīsies savās darbavietās tāpat kā pagājušā gada vasarā.”

Izmaksas uzņēmējiem turpinās, un vidēji vienā dienā Valsts ieņēmumu dienests (VID) apgrozāmo līdzekļu grantos izmaksā 5 miljonus eiro. Līdz šim visbiežāk grants izmaksāts vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarē strādājošiem uzņēmumiem, automobiļu un motociklu remonta, kā arī izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem. Kopumā līdz 25. martam apgrozāmo līdzekļu grants izmaksāts 5375 uzņēmumiem saskaņā ar 10 341 iesniegumu (daži uzņēmumi saņēmuši grantu divas vai pat trīs reizes).

Uzņēmēji visā Latvijā apgrozāmo līdzekļu grantam var pieteikties par laiku no 2020. gada 1. novembra līdz 2021. gada 31. maijam. Apgrozāmo līdzekļu grants tiek piešķirts Covid-19 krīzes skartiem dzīvotspējīgiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, lai pārvarētu Covid-19 infekcijas otro izplatīšanās vilni.

Apgrozāmo līdzekļu granta atbalsta apmērs ir 60% no uzņēmuma bruto darba algas kopsummas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro mēnesī, un ne vairāk kā 1 800 000 eiro kopā saistītu personu grupai. Pieteikšanās procedūra ir pavisam vienkārša – jāaizpilda iesnieguma forma  VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Atbalstam var pieteikties līdz 2021. gada 15. jūnijam, un to var izlietot no atbalsta piešķiršanas brīža, bet ne vēlāk kā līdz 2021. gada 31. jūlijam.

Laika posmā no šā gada janvāra līdz maijam ikmēneša grantam var pieteikties uzņēmumi, kuru apgrozījuma kritums attiecīgajā mēnesī atbilst vienam no četriem VID mājaslapā izlasāmajiem kritērijiem. Turpat pieejama arī paplašināta informācija par nosacījumiem, kā arī pieteikšanās kārtība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI