DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EK ierosina apjomīgu programmu Eiropas sociālo tiesību pīlāra ieviešanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Komisija iepazīstina ar mērķi izveidot spēcīgu sociālo Eiropu, kas koncentrējas uz nākotnē vajadzīgām darbvietām un prasmēm, kā arī paver ceļu taisnīgai, iekļaujošai un noturīgai sociālekonomiskai atveseļošanai. Eiropas sociālo tiesību pīlāra rīcības plānā ir izklāstītas konkrētas darbības, lai turpinātu īstenot Eiropas sociālo tiesību pīlāra principus, kas ir dalībvalstu un ES kopīgi centieni, aktīvi iesaistot sociālos partnerus un pilsonisko sabiedrību. Tajā ierosināti arī nodarbinātības, prasmju un sociālās aizsardzības pamatmērķi, kas ES jāsasniedz līdz 2030. gadam.

Tā ir iespēja Eiropai atjaunināt savu sociālo noteikumu kopumu, vienlaikus veiksmīgi pārvarot pārmaiņas, ko radījušas jaunas sociālās, tehnoloģiskās un ekonomiskās norises un pandēmijas sociālekonomiskās sekas. Komisija jau ir sākusi īstenot pīlāra principus, 2020. gadā ierosinot tādas iniciatīvas kā Jauniešu nodarbinātības atbalsta pasākumi un adekvātas minimālās algas. Šodien Komisija nāk klajā arī ar Komisijas Ieteikumu par iedarbīgu un aktīvu atbalstu nodarbinātībai pēc Covid-19 krīzes (EASE), lai atbalstītu nodarbinātību veicinošu atveseļošanu.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku, kas strādā cilvēku labā, Valdis Dombrovskis sacīja: “Ekonomikas atveseļošanai jābūt iekļaujošai, taisnīgai un tādai, kas maksimāli stimulē nodarbinātību. Tāpēc Eiropas Komisija ierosina apjomīgu programmu Eiropas sociālo tiesību pīlāra ieviešanai un aicina dalībvalstis aktīvi atbalstīt nodarbinātību ekonomikas atveseļošanas posmā pēc Covid-19 izraisītās krīzes. Ar to mēs vēlamies uzsvērt to, cik svarīga nodarbinātības politikā ir pakāpeniska pāreja no ārkārtas krīzes risinājumiem uz ekonomikas atveseļošanas politiku. To Eiropas Savienība atbalstīs, izmantojot pieejamos finansējuma avotus, tai skaitā ESF+ un Atveseļošanas un noturības mehānismu.”

Rīcības plānā ir noteikti trīs ES pamatmērķi, kas jāsasniedz līdz 2030. gadam:

  • nodarbinātiem vajadzētu būt vismaz 78 % iedzīvotāju vecumā no 20 līdz 64 gadiem;
  • mācībās katru gadu būtu jāpiedalās vismaz 60 % pieaugušo;
  • nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauto cilvēku skaits būtu jāsamazina vismaz par 15 miljoniem.

Plašāka informācija šeit: https://ej.uz/SocialaPilaraProgramma

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI