DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Panākta provizoriska politiskā vienošanās starp Eiropas Parlamentu un ES dalībvalstīm par Orhūsas regulas grozīšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Komisija atzinīgi vērtē vakar Padomē panākto provizorisko politisko vienošanos starp Eiropas Parlamentu un ES dalībvalstīm par Orhūsas regulas grozīšanu, kas ļaus pastiprināt sabiedrības kontroli pār ES tiesību aktiem, kuri ietekmē vidi. Komisija grozījumu ierosināja 2020. gada oktobrī, ņemot vērā savu apņemšanos saskaņā ar Eiropas zaļo kursu uzlabot iedzīvotāju un vides nevalstisko organizāciju iespējas aktus apstrīdēt administratīvā kārtībā un pārsūdzēt tiesā ES līmenī.

Grozījums, par kuru ir vienošanās, uzlabos pilsoniskās sabiedrības iespējas pieprasīt ES iestādēm pārskatīt tiesību aktus, lai nodrošinātu labāku vides aizsardzību un efektīvāku rīcību klimata jomā. Vides nevalstiskās organizācijas, kā arī personas, kuru tiesības ir aizskartas, varēs pieprasīt šādu pārskatīšanu. Turklāt pārskatīšanu varēs lūgt ikviens sabiedrības loceklis, kas darbojas sabiedrības interesēs, ja šādu lūgumu atbalstīs vismaz 4000 Eiropas iedzīvotāju no vismaz piecām dalībvalstīm un ja vismaz 250 sabiedrības locekļi būs no katras minētās dalībvalsts.

Grozītā regula vēl vairāk uzlabos Savienības vides un klimata pasākumu atvērtību, pārskatatbildību un konsekvenci un atbalstīs Komisijas mērķi panākt pamatīgas pārmaiņas saskaņā ar Eiropas zaļo kursu, dodot pilsoniskajai sabiedrībai vēl vairāk iespēju piedalīties šo pārmaiņu radīšanā.

Plašāka informācija:  https://bit.ly/3r702s6

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI