DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Uzsāk projektu CALDER neiecietības novēršanai un apkarošanai Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada janvārī Latvijas Universitāte parakstīja līgumu ar Eiropas Komisiju par projekta “Capacity building and awareness rising to prevent and counter intolerance in Latvia — CALDER” (Kapacitātes veidošana un izpratnes paaugstināšana neiecietības novēršanai un apkarošanai Latvijā – CALDER”) īstenošanu.

Latvija jau kopš neatkarības atgūšanas ir pievienojusies daudziem starptautiskiem līgumiem, kuri uzliek par pienākumu vērsties pret naida  noziegumiem, tomēr Eiropas Padomes Komisija pret rasismu un neiecietību (ECRI) savos 2018. gada secinājumos attiecībā uz Latviju norāda uz daudzām naida noziegumu un naida runas apkarošanas un novēršanas problēmām, iesaka celt policijas rīcībspēju un veicināt uzticības veidošanos policijai, lai risinātu problēmu ar nepietiekamu ziņošanu par naida noziegumiem. Secinājumos arī norādīts uz nepieciešamību veikt tiesiskā regulējuma grozījumus, lai veicinātu naida runas efektīvāku identificēšanu un saukšanu pie atbildības par to. ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komiteja uzsver nepieciešamību uzlabot tiesisko regulējumu un nodrošināt apmācību tiesībsargājošām iestādēm, lai uzlabotu naida noziegumu identificēšanu un sodīšanu.

Projekta aktivitātes ir vērstas uz rasisma, ksenofobijas un cita veida diskriminācijas novēršanu un apkarošanu. Projekta ietvaros notiks:
• Pašreizējā tiesiskā regulējuma par naida noziegumiem un naida runu atbilstības starptautiskajām saistībām izvērtēšana. Spēkā esoša tiesiskā regulējuma, t.sk., tā piemērošanas praksē, efektivitātes izvērtēšana, nolūkā identificēt tiesiskā regulējuma nepilnības un  sniegt priekšlikumus likuma grozījumiem, kā arī izstrādātu vadlīnijas profesionāļiem par naida noziegumu un naida runas identificēšanu.
• Uz vajadzībām balstīta apmācību programmas izstrāde un apmācību cikla īstenošana, lai paaugstinātu policijas un prokuratūras darbinieku un tiesnešu rīcībspēju efektīvi identificēt naida noziegumus un naida runu un saukt par to pie atbildības. Apmācība sekmēs efektīvāku tiesiskā regulējuma piemērošanu cīņā pret rasismu, ksenofobiju un citiem neiecietības veidiem, kā arī uzlabos sadarbību un informācijas apmaiņu starp procesā iesaistītajiem galvenajiem dalībniekiem.
• Zinātniskā konference, kurā tiks prezentēts pētījums un izstrādātā apmācību programma, kā arī  notiks pieredzes un zināšanu apmaiņa ar pieaicinātajiem starptautiskajiem ekspertiem par labāko īstenoto praksi. Konference veicinās arī plašākas sabiedrības izpratni par rasisma, ksenofobijas un cita veida diskriminācijas novēršanu un apkarošanu.

Projekts izstrādāts un tiks īstenots sadarbojoties Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei, Sabiedrības integrācijas fondam, Tiesu administrācijai, Valsts policijai un LR Prokuratūrai. Projekta ilgums ir 24 mēneši un kopējais finansējums 171,943.65 EUR, no kuriem EK sedz 80% jeb 137,554.91 EUR.  EK Līguma Nr. 963736-CALDER-REC-AG-2020/REC-RRAC-RACI-AG-2020/LU, LU reģistrācijas Nr. ZD2021/21118.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI