DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

"LVM Zemes dzīles" sekmīgi sadarbojas ar kūdras un būvniecības nozari

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) struktūrvienība “LVM Zemes dzīles” 2020. gada laikā ir veiksmīgi sadarbojusies un nodrošinājusi resursus būvniecības un kūdras nozarēm, kuras, par spīti pērnā gada izaicinājumiem, spēja noturēt stabilu attīstību. 2020. gadā “LVM Zemes dzīles” kopumā realizēja aptuveni 520 000 kubikmetru minerālos materiālus un to maisījumus. Savukārt, lai nodrošinātu minerālo materiālu un būvniecībā izmantojamo maisījumu kvalitāti, “LVM Zemes dzīles” laboratorijā pērn kopumā veica 4174 testus 2724 saņemtajiem paraugiem.

Pērn novembrī Ministru Kabinets apstiprināja “Kūdras ilgtspējīgas izmantošanas pamatnostādnes 2020.-2030.gadam”, ko nozare vērtē kā skaidru signālu par attīstību.  “Kūdras ilgtspējīgas izmantošanas pamatnostādnes tika apstiprinātas pēc vairāku gadu darba. Dokumentā ir ietverti nosacījumi un rīcības, kas rada priekšnoteikumus ilgtspējīgai kūdras resursu apsaimniekošanai. Nākamā nozīmīgā aktivitāte, kas izriet arī no Valsts kontroles revīzijas ieteikumiem, ir Zemkopības ministrijai sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un LVM izstrādāt Zemkopības ministrijas valdījumā esošo zemes dzīļu ilgtspējīgas apsaimniekošanas plānu, kurā būtu iekļauts skaidri noteikts valsts redzējums derīgo izrakteņu ilgtspējīgā apsaimniekošanā, sasniedzamie mērķi, kas pamatoti ar ekonomiskiem aprēķiniem,” skaidro “LVM Zemes dzīles” direktore Kristīne Ansone.

Izmantojot “LVM Zemes dzīles” minerālos materiālus, 2020.gadā tapuši vai joprojām ir būvniecības procesā sabiedrībai nozīmīgi infrastruktūras objekti. Ir izbūvēti LVM meža ceļi, vairāki valsts un pašvaldību ceļu posmi, kā arī Aizkraukles vidusskolas jaunā piebūve, Jelgavas kanalizācijas un ūdensapgādes tīklu paplašināšana, LVM Zemgales reģiona klientu centrs, nodrošināti materiāli veloceliņa izbūvei Murjāņos, estrādes izbūvei Strenčos, graudu kaltes, fermas, noliktavas, kūdras produkcijas ražotnes laukumam u.c. 2020.gadā kopumā realizēti aptuveni 520 000 kubikmetru minerālie materiāli un to maisījumi, par iegūtajiem minerālajiem materiāliem valsts un pašvaldību budžetos iemaksājot dabas resursa nodokli kopā 219 000 EUR apmērā.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publicēto derīgo izrakteņu krājumu bilanci, kopējais kūdras ieguves apjoms 2019. gadā Latvijā bija 1.18 miljoni tonnu. Trīs LVM iznomātie kūdras purvi - Skrebeļu – Skrūzmaņu purvs Līvānu novadā, Aizkraukles (Aklais) purvs Aizkraukles un Kokneses novados, Saukas purvs Madonas novadā - ir starp tiem 20 purviem, kuros 2019. gadā Latvijā iegūts vislielākais apjoms kūdras. Turpinot līdzšinējo sadarbību, 2020. gadā LVM atbilstoši normatīvajiem aktiem ir pagarinājusi zemes nomas līgumu termiņus divos purvos - Laugas purvā ar nomnieku SIA “Lauga” un Bērzu purvā ar nomnieku SIA “Talsu meliorators”. Pagarinātie zemes nomas līgumi nomniekiem ļaus ilgtermiņā plānot saimniecisko darbību un investīcijas.

Arī 2021. gadā “LVM Zemes dzīles” visa gada garumā nodrošinās augstvērtīgu un kvalitatīvu minerālo materiālu pieejamību un to maisījumu ražošanu visā Latvijas teritorijā atbilstoši klientu vajadzībām - ceļu būvniecībai, remontdarbiem, būvdarbiem, būvmateriālu ražošanai, kā arī pašpatēriņam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI