DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Starptautiskajā dzimtās valodas dienā aicina iepazīt lībiešu valodas skanējumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valodu daudzveidībai veltītajā Starptautiskajā dzimtās valodas dienā – 21. februārī – ikviens aicināts radoši iepazīt apdraudētāko valodu Eiropā – lībiešu valodu –, tiešsaistē klausoties un mācoties dziedāt līdzi dziesmas lībiešu valodā.

Valoda ir svarīgākais materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un attīstības rīks. Apzinoties valodas lomu identitātes veidošanā, savstarpējā saziņā, izglītības un attīstības iespējās, kā arī draudus, ko mazajām valodām nes globalizācijas procesi, UNESCO šogad aicina pievērst īpašu uzmanību valodu daudzveidības veicināšanai un apdraudētajām valodām, sagaidot ANO Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi (2022-2032).  

Latvijas pirmiedzīvotāju lībiešu valoda ir apdraudētākā valoda Eiropas savienībā, tāpēc mūsdienās tā dzirdama reti. Ierobežotas ir arī tās apguves iespējas. Lai veicinātu lībiešu valodas apguvi, it īpaši bērnu un jauniešu vidū, pagājušā gada nogalē LU Lībiešu institūts, sadarbojoties ar lībiešu komponistēm un mūziķēm Julgī Stalti un Ullu Fraseri, lībiešu izcelsmes diriģentu Ģirtu Gailīti un TV režisoru Dāvidu Ernštreitu radīja septiņu oriģināldziesmu ciklu lībiešu valodas pamatu apguvei – “Lōla īņõ ja op līvõ kīeldõ” / “Dziedi līdzi un mācies lībiešu valodu”). Projekts tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Dzimtās valodas dienā, 2021. gada 21. februārī, plkst. 16.00 tiešsaistē Zoom platformā (https://us02web.zoom.us/j/4329233476) būs skatāms projekta noslēguma koncerts, kurā varēs dzirdēt dziesmas to autoru dzīvajā izpildījumā, klausīties sarunā par projekta tapšanas gaitu, lībiešu valodas situāciju un lomu mūsdienās.

Valodu daudzveidības un apdraudēto valodu loma tiks izcelta arī turpmāk. No 2022. līdz 2032. gadam ANO izsludinājusi Pirmiedzīvotāju valodu desmitgadi, kuras mērķis ir vērst uzmanību uz pirmiedzīvotāju valodu izzušanu un nepieciešamību tās saglabāt, veicinot pirmiedzīvotāju iespējas savas valodas izmantošanā. Arī Latvija aktīvi iesaistīsies tās īstenošanā, un starptautiskajā Desmitgades darba grupā darbosies arī LU Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits.

Pēc UNESCO iniciatīvas 21. februārī pasaulē atzīmē Starptautisko dzimtās valodas dienu, kurā tiek izcelta valodas nozīme ikdienas komunikācijā, pašizpausmē, sabiedrības veidošanā, zināšanu apgūšanā un tālākā nodošanā.

Par šo un citām UNESCO Starptautiskajām dienām vairāk var uzzināt Gada plānotājā: http://ejuz.lv/gadaplanotaju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI