DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Mediju brīvības koalīcijas paziņojums par plašsaziņas līdzekļu brīvību Baltkrievijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mediju brīvības koalīcija pauž dziļas bažas par nepārtrauktiem uzbrukumiem plašsaziņas līdzekļu brīvībai un neatkarīgajiem žurnālistiem Baltkrievijā.

Plašsaziņas līdzekļu brīvība ir svarīga demokrātiskas sabiedrības daļa, un tā ir būtiska cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzībai.

Kopš apstrīdētajām prezidenta vēlēšanām 9. augustā Baltkrievijas varas iestādes ir ierobežojušas piekļuvi informācijai un veikušas brutālu un ilgstošu kampaņu, vajājot un aizskarot neatkarīgos žurnālistus, kā arī ārvalstu plašsaziņas līdzekļu organizāciju žurnālistus, neļaujot objektīvi ziņot par notikumiem un saukt varas iestādes pie atbildības. Protesta laikā pilsoņiem ir būtiska neierobežota piekļuve informācijai. Neatkarīgajiem žurnālistiem ir galvenā loma pilsoņu informēšanā par nemieru cēloņiem un valsts reakciju.

Dažādām represijām bija pakļauti aptuveni 400 Baltkrievijas žurnālistu un plašsaziņas līdzekļu darbinieku. 2021. gada 12. janvārī plašsaziņas līdzekļu konsultantu Andreju Aliaksandravu arestēja par iespējamu finansiāla atbalsta sniegšanu protestētājiem. 22. decembrī Press Club Belarus locekļus arestēja un apsūdzēja par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. 19. janvārī Baltkrievijas tiesas apstiprināja savu 3. decembra lēmumu, ar kuru tika atcelts neatkarīgās ziņu tīmekļa vietnes Tut.by oficiālā plašsaziņas līdzekļa statuss, tādējādi tās žurnālistiem zaudējot oficiālo aizsardzību, ko tiem ir tiesības saņemt, veicot savu darbu. Tut.by žurnāliste Kaciarina Bariseviča joprojām atrodas apcietinājumā pēc izvirzītas kriminālapsūdzības par slepenas Ramana Bandarenka medicīniskās informācijas iespējamo atklāšanu. Ziņots, ka viņš miris pēc tam, kad viņu piekāvuši drošības spēku pārstāvji. 15. novembrī tika arestēta neatkarīgā žurnāliste Jekaterina Bahvalova, kurai izvirzīja kriminālapsūdzību pēc tam, kad viņa bija nofilmējusi policistus izmantojam trokšņa granātas Ramana Bandarenka piemiņas pasākuma laikā. Varas iestādes aizturēja vēl 23 žurnālistus, kas ziņoja par šo pasākumu.

Ļoti satraucoši ir tas, ka RFE/RL žurnālists Ihars Losiks juta nepieciešamību sākt bada streiku, lai pievērstu uzmanību savam netaisnīgajam ieslodzījumam.  Mēs esam atviegloti, ka Ihars Losiks ir pārtraucis bada streiku, tomēr aizvien raizējamies par viņa pašreizējo turēšanu apcietinājumā. Diemžēl tas ir tikai viens piemērs varas iestāžu acīmredzamam nicinājumam pret plašsaziņas līdzekļu brīvību.

Tie nav atsevišķi incidenti, bet traģiski piemēri plašākai varas iestāžu kampaņai, lai ierobežotu uzskatu un vārda brīvību, vardarbīgi apspiežot opozīcijas atbalstītāju un demonstrantu miermīlīgos politiskos protestus. Šīs darbības ir stingri nosodījuši arī ANO cilvēktiesību eksperti un līdzīgi domājoša starptautiskā sabiedrība.

Mēs vēlreiz uzsveram savu nepārprotamo nosodījumu žurnālistu un plašsaziņas līdzekļu darbinieku vajāšanai, aizskaršanai un aizturēšanai. Mēs aicinām Baltkrieviju aizsargāt plašsaziņas līdzekļu brīvību, atturēties no interneta piekļuves ierobežošanas un ievērot starptautiskās cilvēktiesības. Mēs stingri mudinām Baltkrieviju ievērot EDSO Maskavas mehānisma ziņojuma ieteikumus attiecībā uz vārda un plašsaziņas līdzekļu brīvību. Politieslodzītie ir nekavējoties jāatbrīvo. Mēs aicinām Baltkrieviju atbrīvot patvaļīgi aizturētos žurnālistus un citus plašsaziņas līdzekļu darbiniekus un saukt pie atbildības tos, kas ir vainojami uzbrukumos žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem.

Amerikas Savienotās Valstis, Apvienotā Karaliste, Austrija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Islande, Japāna, Kanāda, Kostarika, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Nīderlande, Slovākija, Slovēnija, Somija, Šveice, Ukraina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI