DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

2021. gada pasaules čempionāts hokejā vīriešiem tiks organizēts Rīgā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Padome 2021. gada 2. februārī pieņēma lēmumu apstiprināt Rīgu kā vienīgo 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizatoru. Tas nozīmē, ka visas 64 spēles, ieskaitot spēles par medaļām, no 21. maija līdz 6. jūnijam norisināsies Latvijā.

“Neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, dzīvei nav melnraksta, un mums tieši tagad ir laiks, vieta un telpa rakstīt savu vēsturi. Un šis notikums – Latvijai piešķirtās tiesības rīkot pasaules čempionātu jau otro reizi - ir kārtējais apliecinājums tam, ka krīzes situācija ir mūsu valsts un nācijas stiprā puse. Redzot, kā ziemas sporta veidi pārsteidz Latvijas skatītājus, esmu pārliecināta, ka tikpat bagātīgs, emocionāls, perfekts un epidemioloģiski drošs būs arī šis čempionāts,” uzsver izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, sakot lielu paldies Latvijas Hokeja federācijai par pārliecinošo un profesionālo darbu, jau ilgākā laika periodā gatavojoties pasaules čempionāta rīkošanai Latvijā.

Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis uzsver, ka Latvijai piešķirtās tiesības rīkot pasaules čempionātu hokejā ir liels gods, milzīga atbildība un izaicinājums, jo ļoti īsā laikā un cieši sadarbojoties visām iesaistītajām pusēm būs jāspēj veikt nepieciešamie darbi čempionāta veiksmīgai norisei.

Ministru kabinets jau 21. janvāra sēdē uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Hokeja federācijas sniegto informāciju saistībā ar čempionāta organizēšanu un pauda atbalstu visa čempionāta organizēšanai Rīgā. Papildu izmaksas no valsts puses tiek plānotas, nepārsniedzot 3 milj. eiro. Šis valsts budžetā rezervētais finansējums tiks novirzīts čempionāta norisei nepieciešamās otrās spēļu arēnas Olimpiskajā sporta centrā sagatavošanai, aprīkošanai un ar nomu saistītām izmaksām. Tāpat čempionāta organizēšanai tiks novirzīti jau iepriekš plānotie 700 000 eiro. Citas izmaksas Latvijai saistībā ar visa čempionāta organizēšanu nebūs, tās segs IIHF. Saskaņā ar Latvijas Hokeja federācijas sniegto informāciju, kopējās visa čempionāta organizēšanas izmaksas būs 12 milj. eiro, kā arī papildus 2 miljoni eiro IIHF ir rezervējusi Covid-19 drošības protokola prasību nodrošināšanai.

Būtiska daļa no otrās spēļu arēnas Olimpiskajā sporta centrā nodrošināšanai nepieciešamajiem papildus valdības ieguldījumiem paliks Latvijas ekonomikā (tai skaitā Olimpiskā centra nomas maksas kompensācija), turklāt daļa uzreiz tiek atgūta ar PVN maksājumiem. Tāpat Latvijas ekonomikā paliks arī lielākā daļa no IIHF izmaksām (orientējoši 70%), ko veido Arēnas Rīga un Daugavas stadiona ledus halles noma, viesnīcu izmaksas, ēdināšanas, transporta un citi pakalpojumi un saistītās izmaksas. Uz Čempionātu Latvijā ieradīsies vismaz 1200 personu (16 komandu delegācijas, vairāk nekā 200 mediju pārstāvji, IIHF un citu starptautisko organizāciju un kompāniju pārstāvji un apkalpojošais personāls), kas vidēji Latvijā pavadīs vairāk nekā 20 dienas. Tādējādi kopējais ieguvums Latvijas ekonomikai plānots būtiski lielāks, nekā nepieciešamais valsts finansiālais ieguldījumus.

Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam Izglītības un zinātnes ministrija trīs nedēļu laikā iesniegs valdībā priekšlikumus par nepieciešamo turpmāko rīcību čempionāta organizēšanai, tai skaitā par termiņiem, kādā ministrija pieprasīs rezervētos līdzekļus. Par rezervēto līdzekļu piešķiršanu katrā konkrētā gadījumā lēmumu pieņems Ministru kabinets.

IZM valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs uzsver, ka Latvijai jau ir pieredze augstākā līmeņa starptautisku sporta sacensību norisei Covid-19 apstākļos. Piemēram, pēdējā pusgada laikā Latvijā ir norisinājušies Pasaules čempionāta trīs posmi motokrosā MXGP, pasaules un Eiropas kausa posmi bobslejā un skeletonā, Eiropas čempionāts pludmales volejbolā un citi. Arī IIHF ir pieredze visaugstākā līmeņa starptautisko sacensību norisei Covid-19 apstākļos, ko pierāda Pasaules čempionāts hokejā junioriem U20 vecuma grupā, kas t.s. burbuļa formātā tikko norisinājās Kanādā (Edmontonā).

Čempionāts šobrīd plānots tā dēvētajā burbuļa formātā, kas neparedz skatītāju klātbūtni.

Pasaules čempionāts hokejā vīriešiem ir viens no nozīmīgākajiem starptautiskiem sporta pasākumiem pasaulē, kam ar plašsaziņas līdzekļu un digitālo platformu palīdzību seko līdzi aptuveni 1 miljards cilvēku. Rīga un Latvijas visu čempionāta laiku būs uz pasaules sporta skatuves un tā ir lieliska iespēja popularizēt Latviju kā tūrisma galamērķi, kas būs īpaši svarīgi tūrisma nozares atkopšanās pēc Covid-19.

Šodien IZM organizētās preses konferences ieraksts par pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizēšanu Latvijā pieejams IZM Facebook vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI