DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

Ramona Petraviča: Eksprestesti ir pierādījuši savu efektivitāti, vīrusa izplatība SAC samazinās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš SARS-CoV-2 antigēna (Ag) eksprestestu izmantošanas darbinieku papildus skrīningam Valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) janvārī kopumā identificēti 18 ar jauno koronavīrusu inficēti darbinieki, kuriem infekcija pēcāk apstiprināta arī ar PĶR testu.

Labklājības ministre Ramona Petraviča, kura rosināja būtisku testēšanas kapacitātes palielināšanu aprūpes centros, uzsver, ka ātrie testi ir apliecinājuši savu nozīmi infekcijas izplatības mazināšanā sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vidē.

“Eksprestesti ir pierādījuši savu efektivitāti un, iespējams, esam pasargājuši daudzu cilvēku veselību un dzīvību. Aprūpes centri jau šobrīd ir pilnībā gatavi sākt klientu vakcināciju pret Covid-19. Vienīgais, kas šobrīd trūkst, ir vakcīnas. Vienlaikus pozitīvas tendences par situāciju sociālās aprūpes centros uzrāda statistika. Vīrusa izplatība aprūpes iestādes samazinās,” komentē ministre.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem šonedēļ, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, par 55% sarucis jaunatklāto saslimušo klientu skaits, savukārt, salīdzinot ar decembri, janvāra beigās jaunatklāto gadījumu bija par 45% mazāk. Pirms nedēļas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes iestādēs bija kopumā 523 no jauna saslimušie, savukārt šonedēļ – 287.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati savukārt liecina, ka SAC saslimušo skaits sarucis arī attiecībā pret valstī saslimušo skaitu - decembra beigās 12,8%, bet pagājušajā nedēļā 8,2%.

Noslēgumam tuvojas Aizsardzības ministrijas Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra  organizētais iepirkums, lai eksprestestus nodrošinātu visiem SAC. Kopumā ir saņemti 25 pieteikumi. Diemžēl viens no iepirkuma konkursā iesaistītajiem pretendentiem ir iesniedzis sūdzību, kas varētu paildzināt līgumu noslēgšanu un eksprestestu piegādes uzsākšanu SAC.

Pašlaik no visiem SAC tiek sagaidīta aktīva sadarbība nepieciešamās informācijas sniegšanā un vakcinācijas procesa organizēšanā. Regulāri jāatjauno vakcinējamo saraksti, jāiekārto vakcinācijas vietas, jāsadarbojas ar katram SAC nozīmēto atbildīgo vakcinācijas pakalpojuma sniedzēju, lai kopīgi risinātu ar Covid-19 vakcināciju saistītos organizatoriskos jautājumus.

LM atgādina arī par nepieciešamību risināt vakcinācijas jautājumus ar klientus aprūpējošajiem ģimenes ārstiem, lai novērtētu, vai nepastāv kontrindikācijas vakcīnas saņemšanai, un aicināt klientu aizgādņus pieņemt klienta interesēm un veselības stāvoklim atbilstošu lēmumu par gaidāmo vakcināciju. Šonedēļ Labklājības ministrija ar sagatavoto vakcinācijas plānu iepazīstinās sociālās aprūpes iestādēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI