DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Plešs: VARAM atbalsta programmas vērstas uz pašvaldību ekonomikas sildīšanas pasākumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs tikās ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju (LLPA) un Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) pārstāvjiemlai diskutētu par pašvaldību reformas ieviešanu, jauno Pašvaldību likumu, iespējām pašvaldībām saņemt valsts aizdevumus, Eiropas Savienības fondu apguvi un pasākumiem Covid-19  negatīvās ietekmes mazināšanai reģionos.

Ministrs Plešs (AP!): “Lielo pilsētu un reģionālo attīstības centru izaugsme lielā mērā nodrošina valsts ekonomisko aktivitāti. Šobrīd ministrija, apzinoties Covid-19 negatīvo ietekmi uz ekonomisko izaugsmi, īpaši strādā pie dažādu atbalsta programmu pieejamību pašvaldībām, kas šīs krīzes laikā dod iespēju īstenot nozīmīgus projektus, kā arī notur aktīvu darba tirgu. Tāpat ministrijas augsta prioritāte ir atbalsts pašvaldībām, ieviešot administratīvi teritoriālo reformu – pieejams gan metodiskais atbalsts, gan līdzekļi no valsts budžeta kopīgu attīstības projektu izstrādei un citu aktuālo darbu veikšanai. Abu tikšanos laikā šodien apmainījāmies ar vērtīgiem ierosinājumiem turpmākai sadarbībai.“

LLPA atzinīgi novērtēja MK apstiprināto Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu nākamajiem astoņiem gadiem, uzverot, ka tas piedāvā saprātīgu un racionālu redzējumu atkritumu apsaimniekošanā.

Ministrs Plešs LLPA un RACA pārstāvjus informēja par valsts aizdevuma programmu šim gadam, kā arī projektiem, kas šogad turpinās saņemt valsts aizdevumu otro daļu.  Šis bija viens no būtiskākajiem jautājumiem sarunās ar abām organizācijām. Pašvaldību aizdevumu palielinājums šogad plānots 150 000 eiro apmērā, tostarp tiks turpināta jau pagājušajā gadā uzsāktā aizdevumu programma jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībai vai paplašināšanai, līdztekus jau pagājušajā gadā uzsāktajām aizdevumu programmām, šogad valsts aizdevumu mērķi paredzēts paplašināt arī pakalpojumu infrastruktūras pārskatīšanai un tās pielāgošanas projektiem pašvaldību reformas kontekstā, nezimantotās dzīvojamās platības atjaunošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona, meliorācijas sistēmas infrastruktūras atjaunošanai vai jaunu izbūvei, kā arī nozīmīgu investīciju apjoma būvprojektu izstrādei. Lai iespējami plašāk sniegtu atbalstu visa veida pašvaldību projektiem, aizdevumu programmā paredzēts arī īpašs, līdz 400 000 eiro aizdevums, tas izmantojams projektiem, kas nozīmīgi ir tieši pašvaldības ieskatā. Par tādu iespēju pašvaldību vadītāji izteicās atzinīgi un ierosināja šādu pieeju uzturēt arī turpmāk, ļaujot, īpaši pēc pašvaldību reformas ieviešanas, saņemt aizdevumus tādiem projektiem, kas nav iekļauti aizdevumu programmas uzskaitījumā.

Īpašu LLPA un RACA biedru uzmanību ministrs vērsa uz jaunu ministrijas iniciatīvu- jau tuvākajā laikā VARAM piedāvās aizdevumu programmā iekļaut sociālo aprūpes centru pilnveides vai pārbūves projektus, lai nodrošinātu Covid-19 infekcijas ierobežošanai atbilstošu pakalpojumu sniegšanu un darba apstākļus iestādēs. Ministrs aicināja apzināt nepieciešamības savās pašvaldībās un mudināja šādus projektus virzīt īstenošanai.  

Ministrijā rit darbs pie jaunā Pašvaldību likuma izstrādes, jaunais likums tiek izstrādāts akcentējot nepieciešamību pēc augstākas sabiedrības iesaistes pakāpes lēmumu pieņemšanā un efektīvākiem instrumentiem, kas nodrošinātu viedokļu uzklausīšanu un izvērtēšanu sabiedrībai būtiskos ar teritorijas attīstību saistītos jautājumos.

Šobrīd esošais likums “Par pašvaldībām” ir  pieņemts 1994. gadā, kopš tā laika ir notikušas būtiskas izmaiņas valsts pārvaldē kopumā, kas rada nepieciešamību pēc izmaiņām pašvaldību darbības tiesiskajā regulējumā. Ministrs norādīja, ka tik nozīmīga likuma izstrādē ir bijis būtiski saņemt sadarbības partneru iesaisti, kā arī turpināt diskusiju par likumprojektu, lai rezultātā tas sniegtu atbalstu pašvaldību darba organizēšanā

Tāpat ar abu organizāciju pārstāvjiem ministrs Plešs apsprieda administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas gaitu. Reformas ieviešanas pasākumiem valsts budžeta finansējums plānots 8 036 972 eiro, tajā skaitā otrā maksājumu kārta kopīga jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projekta izstrādei un attīstības plānošanas dokumentu projektu izstrādei, paredzēts līdzfinansējums administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas rezultātā radušos administratīvo izdevumu segšanai, pašvaldībām apvienojoties, kā arī atbalsts valsts informāciju sistēmu salāgošanai un pilnveidošanai. 

Sarunās ministrs Plešs vēlreiz apliecināja, ka joprojām kā prioritāru ir izvirzījis ceļu tīkla atjaunošanas programmu administratīvi teritoriālās reformas kontekstā,  lai nodrošinātu ērtu un ilgtspējīgu iedzīvotāju mobilitāti un novadu centru sasniedzamību. Jau šai programmai šogad budžetā atvēlēti 27 milj. eiro un šobrīd 102,3 milj. eiro plānoti no Atjaunošanas un noturības mehānisma. Turpmāko trīs gadu laikā reformas kontekstā atjaunojamajiem ceļiem saskaņā ar Nacionālo attīstības plānu tiks novirzīti 300 milj. eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI