DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Turpinot tradīciju, Latvija dāvina svētku egli Apvienotajai Karalistei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 9. decembrī Rīgā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs kopā ar Apvienotās Karalistes vēstnieku Latvijā Kītu Šanonu (Keith Shannon) iededza svētku egli, ko Latvija tradicionāli dāvina Apvienotās Karalistes (AK) Ārlietu, sadraudzības un attīstības birojam. Tāpat šodien Londonā Latvijas vēstniece Ivita Burmistre tikās ar AK Ārlietu, sadraudzības un attīstības biroja pastāvīgo valsts sekretāra vietnieku, britu diplomātiskā dienesta vadītāju Filipu Bārtonu (Philip Barton) un pasniedza viņam ar latvju zīmēm rotātu Adventes vainagu, kas atceļojis no Latvijas. Britu kolēģi ir izteikuši pateicību par Latvijas dāvinājumu.  

Jau ceturto gadu Apvienotās Karalistes ārlietu dienests kā dāvanu saņem Latvijā audzētu egli. Iepriekš ik gadu egle ir uzstādīta Ārlietu, sadraudzības un attīstības biroja oficiālajā rezidencē Lankastera namā Londonā. Šogad, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas laikā ieviestos ierobežojumus, izrotātā eglīte tika simboliski uzstādīta Apvienotās Karalistes vēstniecībā Latvijā. Pandēmijas apstākļos egles iedegšana notika sociāli distancētā pasākumā bez viesiem un preses klātbūtnes.  

Tiekoties ar britu ārlietu dienesta pārstāvjiem Rīgā un Londonā, Latvijas diplomāti uzsvēra, ka dāvinājuma vēstījums ir nemainīgs – Latvija un Apvienotā Karaliste bija, ir un būs tuvi draugi un sabiedrotie divpusējā sadarbībā, kā arī dažādos reģionālos un globālos formātos. Mēs esam līdzīgi domājošas valstis, kuras vieno kopējas demokrātiskas vērtības. Latvija augstu novērtē un pateicas britu sabiedrotajiem par nozīmīgo atbalstu Latvijas valsts dibināšanas un Neatkarības kara laikā, kā arī Padomju Savienības īstenotās Latvijas okupācijas neatzīšanu, kas ļāva nodrošināt Latvijas valsts nepārtrauktību okupācijas laikā. Sarunās tika uzsvērta 2021. gada nozīmība abu valstu attiecībās – nākamgad tiks svinēta Latvijas valsts starptautiskās atzīšanas de iure simtgade un Latvijas un Apvienotās Karalistes diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgade. Mūsdienās Latvija un Apvienotā Karaliste ir tuvas NATO sabiedrotās, briti turpina sniegt nozīmīgu ieguldījumu eiroatlantiskajā drošībā ar vairāk nekā septiņsimt karavīru klātbūtni Baltijā.  

Latvijas egles dāvināšanas tradīcija četru gadu laikā ir bijusi iespējama, pateicoties mūsu uzņēmēju – egļu  audzētāja SIA “Ezernieki”, SIA “BYKO-LAT”, “Norvik Timber Industries”, “BSW” Ltd. un SIA “Latvijas koku eksports” – nesavtīgajam ieguldījumam, atbalstot Latvijas vēstniecības Apvienotajā Karalistē īstenoto projektu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI