DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: piešķirti 27 miljoni pašvaldību reformas kontekstā atjaunojamajiem ceļiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 8.decembrī, Ministru kabinetā (MK) piešķirti 27 000 000 eiro no kopējās 300 000 000 eiro investīciju programmas autoceļu attīstībai, lai nodrošinātu labāku jauno pašvaldību sasniedzamību administratīvi teritoriālās reformas (ATR) ietvaros.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs: “Administratīvi teritoriālās reformas kontekstā, lai nodrošinātu ērtu un ilgtspējīgu iedzīvotāju mobilitāti un novadu centru sasniedzamību, esam apzinājuši nozīmīgākos ceļu posmus, kuriem ir nepieciešams remonts vai pārbūve. 2019. gadā, kad reforma tika uzsākta, valdība vienojās, ka tās viena no prioritātēm būs tik nozīmīgā ceļu tīkla sakārtošana reģionos. Esam sagatavojuši 300 milj. eiro investīciju programmu autoceļu attīstībai, kuras īstenošana mērķtiecīgi ir virzījusies uz iecerēto, lai trīs gadu laikā pašvaldībām būtiskākie ceļu posmi tiktu sakārtoti. Jau šogad šī mērķa realizācijai esam panākuši 21 milj. eiro finansējumu, nākamajam gadam tie būs jau 27 milj. eiro.”

2019.gada 5.novembrī MK apstiprināja VARAM informatīvo ziņojumu “Par investīciju programmu autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā”, kas paredzēja sagatavot atbalsta programmu, ņemot vērā gan autoceļu stāvokli un satiksmes intensitāti, gan tā nozīmi jauno pašvaldību administratīvo centru sasniedzamībai. VARAM sadarbībā ar Satiksmes ministriju (SM) sagatavoja priekšlikumu prioritārajam valsts budžeta pasākumam 2021., 2022. un 2023. gadam, tomēr, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) jauno budžeta instrumentu – Atveseļošanas un noturības mehānismu, kas paredz finansējuma ieguldīšanu arī tādās ES prioritātēs kā nevienlīdzības mazināšana, investīciju programmu autoceļu attīstībai paredzēts iekļaut un galvenokārt finansēt no šī ES budžeta instrumenta, pie kura izstrādes joprojām turpinās aktīvs darbs.

Prioritāri pārbūvējamo un atjaunojamo valsts reģionālo un vietējo autoceļu posmu identificēšanā VARAM sadarbojās ar SM, VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) un plānošanas reģioniem. Kopumā paredzēts atjaunot līdz pat 900 km autoceļu, kuru pārbūve un atjaunošana ir prioritāra ATR īstenošanai: Rīgas plānošanas reģionā – 183,29 km, Zemgales plānošanas reģionā – 159,50 km, Kurzemes plānošanas reģionā – 137,18 km, Latgales plānošanas reģionā – 235,04 km, Vidzemes plānošanas reģionā – 162,98 km.

Vakar, 2020. gada 8. decembra sēdē MK lēma šogad sākt iepirkumu procedūru par autoceļu atjaunošanu 2021.gadā par kopējo summu 100 miljoni eiro, turklāt paredzot, ka 27 miljoni no šīs summas novirzāmi ceļu sakārtošanai saskaņā ar administratīvi teritoriālās reformas plānu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI