DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Latvija paraksta Berlīnes deklarāciju ES digitālās sabiedrības attīstībai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Latvija tiešsaistē paraksta Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kopīgo Berlīnes deklarāciju par vērtībās balstītu digitālo transformāciju ES padomes Vācijas prezidentūras laikā. Deklarācija veicinās ES dalībvalstu konkurētspēju un paredz jaunus digitālās sfēras principus, kas stiprinās ES vērtības un sniegs lielāku ieguldījumu Eiropas kopējā digitālajā infrastruktūrā.

Augsta līmeņa konferencē Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm parakstīs deklarāciju “Berlīnes deklarācija ministru sanāksmē par uz vērtībām balstītu digitālo transformāciju ES padomes Vācijas prezidentūras laikā 2020. gada 8. decembrī”. Deklarācija paredz Eiropas kopējās vērtības veicināt caur digitālās sfēras principiem, tā lai tiktu stiprināta digitālā līdzdalība un digitālā iekļaušana sabiedrībā. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs: “Berlīnes deklarācija ir  nozīmīga dalībvalstu apņemšanās digitalizācijas attīstīšanai nākamajā Digitālajā desmitgadē un  Latvija augsti vērtē Vācijas prezidentūras ieguldīto darbu Berlīnes deklarācijas tapšanā. Digitālā transformācija paver jaunas iespējas un jaunas līdzdalības un sabiedrības viedokļa veidojošu procesu formas. Savukārt digitālās tehnoloģijas piedāvā inovatīvus veidus, kā risināt sabiedrības problēmas un padarīt valsts iestāžu darbu efektīvāku, līdz ar ko šādas jaunas iespējas ir nepieciešams izmantot pilnībā. Parakstītā deklarācijā ir nozīmīgs pamats turpmākai sekmīgai Eiropas Savienības un Latvijas digitalizācijas politikas darbību īstenošanai. It īpaši svarīgi nodrošināt sociālo līdzdalību un digitālo integrāciju, lai veidotu digitālu pasauli un nodrošinātu savstarpēju uzticēšanos starp sabiedrību un valsts pārvaldi. Tā ir būtiska un nepieciešama uz vērtībām balstītu digitālās transformācijas sastāvdaļa, ko pieņemot un uz kuru balstoties, tiks attīstīta gan Latvijas, gan Eiropas Savienības digitālā sabiedrība un kopējā digitālā infrastruktūra.”

Deklarācija paredz ievērot un ieviest šādas vērtības  – pamattiesību un demokrātisko vērtību ievērošanu un pamatotību; sociālo līdzdalību un digitālo integrāciju; iespēju un digitālo kompetenci; uzticēšanos un drošību digitālās valdības mijiedarbībā; uz cilvēkiem orientētas sistēmas un inovatīvās tehnoloģijas publiskajā sektorā; kā arī noturīgu un ilgtspējīgu digitālo sabiedrību. Parakstot deklarāciju, dalībvalstis apņemas īstenot deklarācijā minēto aspektus līdz 2024.gada beigām.

Saskaņā ar minētajiem principiem valstis, kas paraksta deklarāciju, apņemas rīkoties un, balstoties uz Tallinas deklarācijas* pieredzi aicināt Komisiju un citas ES institūcijas sniegt atbalstu, lai īstenotu un uzraudzītu virzību uz deklarācijā definētajiem mērķiem. Paredzēts, ka deklarācijā izklāstītās politikas darbības jomas tiks piemērotas tā, lai tās būtu īstenojamas katrā valstī un digitālo publisko pakalpojumu kontekstā.

Tāpat, parakstot deklarāciju, dalībvalstis aicina ES iestādes atbalstīt un veicināt deklarācijā izklāstītos politikas principus un darbības Eiropas līmenī, kā arī mudina Komisiju un citas ES iestādes saskaņot digitālās un inovatīvās valdības iniciatīvas ar deklarācijas darbības virzieniem un ES politiku, un aicina Komisiju ņemt vērā deklarāciju, izstrādājot jaunu digitālās valdības rīcības plānu un izstrādājot citu ES politiku.

Deklarācijā ietvertie principi un uzdevumi ir saskaņā ar Digitālās transformācijas pamatnostādņu 2021.-2027. gadam projektā iekļautajiem rīcības virzieniem**.

Deklarāciju parakstīšana notiek tiešsaistē Vācijas prezidentūras ietvaros.

Tallinn Declaration on eGovernment at the ministerial meeting during Estonian Presidency of the Council of the EU on 6 October 2017 https://ec.europa.eu/newsroom/document.cfm?doc_id=47559

** https://www.varam.gov.lv/lv/jaunums/latvijas-digitalas-transformacijas-pamatnostadnes-2021-2027-gadam-digitalo-speju-paatrinajums-nakotnes-sabiedribai-un-ekonomikai

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI