DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Augstākā tiesa sadarbībā ar Tiesnešu mācību centru uzsāk mācības tiesnešiem par civillietu izskatīšanas metodoloģiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

4. decembrī gandrīz 50 tiesneši un tiesu darbinieki attālināti piedalījās Senāta un Latvijas Tiesnešu mācību centra organizētajās mācībās par tiesneša darba metodi, izskatot civillietu pēc būtības.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, kura vadībā mācības notika, norāda: “Atbildība par tiesvedības procesa veiksmīgu norisi pamatā gulstas uz tiesnesi kā procesa “saimnieku”. Lai pienācīgi izpildītu šo atbildīgo uzdevumu un attaisnotu sabiedrības uzticēto varu spriest taisnīgu tiesu, tiesnesim ir jāpārzina ne vien tiesiskais regulējums un tā piemērošanas metode, bet arī jāprot efektīvi virzīt lietas izskatīšanu. Šīs prasmes juristi neapgūst augstskolā, tādēļ jo svarīgāk ir sistēmiski nodrošināt šādas speciālas mācības esošajiem tiesnešiem un nākotnē – arī topošajiem tiesnešiem. Šobrīd ir sperts pirmais solis šajā virzienā.”

Pirmajā mācību daļā, kas notika 4. decembrī, tiesnešiem bija iespēja apgūt teorētiskās zināšanas, kuru izmantošana palīdzēs viņiem efektīvāk (ātrāk un kvalitatīvāk) izskatīt civillietas. Mācībās piedalījās arī tiesnešu palīgi, kuriem ir ļoti nozīmīga loma lietas izskatīšanas procesu organizēšanā un nepieciešamā atbalsta nodrošināšanā tiesnešiem.

Mācību dalībnieki uzzināja gan par biežāk sastopamajiem trūkumiem tiesu nolēmumos, gan par metodēm, kā šos trūkumus nepieļaut un nodrošināt efektīvu un iespējami taisnīgu lietas iznākumu. Nodarbības tika strukturētas atbilstoši lietas virzībai tiesā un jautājumiem, ar kuriem saskaras tiesnesis dažādos lietas izskatīšanas posmos. Mācību dalībnieki iesaistījās diskusijās ar lektoriem par procesuālajiem jautājumiem, kas rodas, izskatot lietu, sākot jau ar brīdi, kad tiesā saņemts prasības pieteikums.

Papildus teorētiskajām zināšanām lektori demonstrēja mācību dalībniekiem vairākus praktiskos instrumentus, kurus tiesneši var izmantot darbā ar lietas materiāliem, lai tiesvedību padarītu raitāku un nepieļautu arī tās vilcināšanu, ko praktizē negodprātīgi lietu dalībnieki.

Mācību otrajā daļā nākamā gada sākumā to dalībniekiem būs jāizpilda un jāiesniedz lektoriem patstāvīgais darbs, bet trešajā daļā, kura plānota nākamā gada februārī, dalībnieki lektoru vadībā apspriedīs iesniegtos darbus, risinās praktiskos uzdevumus, kā arī turpinās diskutēt par tiesvedību praktiskajiem sarežģījumiem un to risinājumiem.

“Šobrīd tas būtībā ir pilotprojekts, kuram bez informācijas sniegšanas tiesnešiem ir arī cits mērķis – nodrošināt atgriezenisko saiti, apzinot tiesnešu līdzšinējo pieredzi, attieksmi un vajadzības. Apkopojot pirmo pieredzi, tiesnešu reakciju un uzdotos jautājums, mācību materiāls tiks pilnveidots,” norāda A. Strupišs.  Tā kā pirmās šāda veida mācības notiek valstī noteikto epidemioloģisko ierobežojumu gaisotnē, viņš arī piebilst: “Šīs mācības sākotnēji bija iecerēts veidot kā augsta līmeņa profesionāļu praktiskas ievirzes diskusiju, ko papildinātu praktisku uzdevumu veikšana, kas attālinātā formātā pilnā apjomā un saprātīgos laika rāmjos tomēr nav iespējams. Vienlaikus plānojam turpināt projekta īstenošanu, ciktāl situācija to pieļaus.”

Nodarbības vadīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Augstākās tiesas Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Rihards Gulbis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI