DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
2
2

No 2021. gada vairāk nekā 100 valsts pārvaldes iestādes varēs izdevīgāk iegādāties elektroenerģiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzies pieteikumu iesniegšanas termiņš elektroenerģijas tirgotāju iekļaušanai VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) izsludinātajā iepirkumā par iekļaušanu dinamiskajā iepirkumu sistēmā (DIS) centralizētai elektroenerģijas iegādei vairāk nekā 100 valsts sektora iestādēm. Saņemti 5 elektroenerģijas tirgotāju pieteikumi, informē VNĪ izpilddirektors Ojārs Valkers.

Centralizētās elektroenerģijas iegādes sistēmas ieviešana ļaus gudrāk pārvaldīt valsts līdzekļus un resursus – no 2021. gada vairāk nekā 100 valsts pārvaldes iestādes varēs ātrāk, ērtāk un ar mazāku administratīvo slogu un iespējami izdevīgākiem nosacījumiem iegādāties elektroenerģiju. Platformā jau būs atlasīti droši tirgotāji un izveidots standartizēts iepirkums. Iekļaušanai DIS pieteikušies 5 uzņēmumi – SIA “AJ Power”, SIA “Elenger”, SIA "Enefit", AS "Latvenergo" un SIA "Ignitis Latvija". Pēc tirgotāju izvērtēšanas un iekļaušanas DIS turpināsies tehniskie darbi pie reālas sistēmas palaišanas no 2021. gada sākuma. Jau šobrīd ir izstrādāta  iepirkumam nepieciešamā dokumentācija (standartizēts elektroenerģijas tirdzniecības līgums, elektroenerģijas iepirkuma dokumentācija), kas ne tikai atvieglos darbu, bet arī samazinās izdevumus, turpmāk iegādājoties elektroenerģiju DIS ietvaros.

“Tirgotāju pieteikumu izvērtēšana atbilstībai iepirkuma nosacījumiem notiks tuvāko nedēļu laikā, kam sekos rezultātu paziņošana par tirgotājiem, kuri varēs piedalīties dinamiskajā iepirkumu sistēmā. Piegādātāji tiks analizēti atbilstoši iedalījumam divās kategorijās – maza un liela apjoma patērētājiem, izvērtējot prasības attiecībā uz tirgotāja pieredzi un tirgū realizēto elektroenerģijas daudzumu līguma ietvaros. Pēc sistēmas izveides visā DIS darbības laikā tirgotājiem, kas sākotnēji nebūs iekļauti DIS, būs iespēja pieteikties iekļaušanai sistēmā, ja to kvalifikācija būs atbilstoša,” skaidro O. Valkers.

DIS darbosies laika periodā no 2021. gada sākuma līdz 2023. gada 31. decembrim. Valsts iestādes vidēji patērē 316 GWh elektroenerģijas gadā, kas ir 4,3 % no kopējā elektroenerģijas patēriņa Latvijā. Ņemot vērā valsts iestāžu elektroenerģijas patēriņu, pircēji tiks iedalīti divās kategorijās – pircēja prognozētais elektroenerģijas gada patēriņš ir virs vai zem 1 GWh. Tāpat arī iestādēm tiks nodrošināta iespēja izvēlēties, vai elektroenerģiju iegādāties par fiksētu cenu vai par biržas tarifu.

VNĪ kā vienam no lielākajiem valsts nekustamo īpašumu pārvaldītājiem ir veiksmīga pieredze elektroenerģijas iepirkumu īstenošanā, tādēļ saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu VNĪ kā centralizētai iepirkuma institūcijai sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru uzticēts līdz 2020. gada 31. decembrim nodrošināt dinamiskās iepirkumu sistēmas (DIS) darbību elektronisko iepirkumu sistēmas ietvaros centralizētai elektroenerģijas iegādei.

Aktuālie jautājumi un atbildes par centralizēto elektroenerģijas iepirkšanu dinamiskās iepirkumu jaunās sistēmas ietvaros apkopoti VNĪ mājas lapā: https://www.vni.lv/lat/projekti/elektroenergija/.

Kopumā VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. VNĪ Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augsto zelta godalgu un speciālbalvu par straujāko izaugsmi, kā arī iekļauts VID „Baltā saraksta” zelta līmenī. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI