DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valsts kontrole sniedz ieteikumus pašvaldībām IKT vides izveides jautājumos pirms ATR

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar mērķi savlaicīgi identificēt iespējamos problēmu jautājumus, kuri pašvaldībām var rasties, administratīvi teritoriālās reformas (turpmāk – reformas) gaitā apvienojot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (turpmāk – IKT) sistēmas, Valsts kontrole 117 pašvaldībās veica apjomīgu situācijas izpēti un šobrīd savus secinājumus, kā arī ieteikumus nodod apvienošanās procesā iesaistītajām pašvaldībām. Par šādas informācijas nepieciešamību ar Valsts kontroli sazinājušās 43 pašreizējās pašvaldības jeb 10 no 28 jaunveidojamajiem novadiem. Vienlaikus Valsts kontrole situācijas izpētes secinājumus un ieteikumus ir nosūtījusi visām izpētē iesaistītajām pašvaldībām.

Veicot finanšu revīzijas par 2019. gadu, Valsts kontrole izpētīja situāciju IKT jomā visās pašvaldībās, izņemot Rīgu un Jūrmalu. Izvērtējuma mērķis bija konstatēt iespējamos riskus, kas saistīti ar pašvaldības funkciju izpildei nepieciešamo informācijas sistēmu (turpmāk – IS) pieejamību un darbību pēc reformas, lai savlaicīgi vērstu pašvaldību uzmanību uz nepieciešamajiem priekšdarbiem IS un IKT resursu apzināšanas, apvienošanas un tālākās pārvaldības plānošanā.

Laikā no 2020. gada februāra līdz martam Valsts kontrole pašvaldībām lūdza aizpildīt aptaujas anketu, norādot informāciju par IKT pārvaldību, attīstības plānošanu un budžetu, IKT resursiem, izmantotajām IS un to funkcionalitāti un savstarpējo sasaisti, kā arī IKT jomas iepirkumu veikšanas kārtību, uzskaiti grāmatvedībā, ārpakalpojumu izmantošanu un datu piederību.

Situācijas izpētes rezultāti liecina, ka reformas rezultātā apvienosies pašvaldības ar atšķirīgiem IKT pārvaldības modeļiem (centralizēts, daļēji centralizēts vai decentralizēts), dažādām IS un programmnodrošinājumu vienas un tās pašas funkcijas izpildei, atšķirīgu IKT resursu izmitināšanas veidu, atšķirīgām IS drošības klasēm, kā arī atšķirīgiem datortīklu pārvaldīšanas veidiem un lietotājtiesību ierobežojumiem.

Lai saņemtu situācijas izpētes rezultātus, pie Valsts kontroles vērsušās pašvaldības, kuras turpmāk veidos Jēkabpils, Rēzeknes, Saldus, Siguldas, Smiltenes, Cēsu, Augšdaugavas, Ogres, Dienvidkurzemes un Ludzas novadus. Pozitīvas atsauksmes par Valsts kontroles apkopoto informāciju jau paudusi Jēkabpils pilsētas pašvaldība, kura datus pieprasīja un saņēma pirmā.

Administratīvi teritoriālā reforma paredz esošo 119 administratīvo teritoriju vietā izveidot 42 administratīvās teritorijas, no kurām 14 pašvaldības tiks saglabātas, bet 28 izveidotas jaunas, kuras visbūtiskāk ietekmēs izmaiņas. Uz doto brīdi informāciju par pašvaldībās apzināto IKT vidi esam snieguši astoņām no 28 jaunveidojamām pašvaldībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI