DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Aizvadīta talantu piesaistes jautājumiem veltītā konference

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

13. oktobrī veiksmīgi tika aizvadīta Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētā konference - diskusija, kuras mērķis bija turpināt aktualizēt tēmu par aizbraukušo talantu piesaisti Latvijas valstij. Konferencē, ievērojot nepieciešamos veselības drošības pasākumus, klātienē piedalījās vairāk nekā 70 dažādu publiskā un privātā sektora pārstāvju, kā arī tiešsaistē konferenci vēroja vairāk nekā 700 skatītāju. Diskusijas tiešsaistes video ierakstu atkārtoti var skatīties NVA mājaslapā.

Konferenci atklāja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un labklājības ministre Ramona Petraviča. Savā runā Valsts prezidents uzsvēra: “Lai atvestu atpakaļ talantus uz Latviju, nav vienas veiksmes formulas, bet, kā to pierāda arī citu valstu pieredze, ir nepieciešama valsts līmeņa koordinēta cilvēkresursu politika.”

Konferencē tika atzīmēta arī Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) Latvijā 15 gadu laikā paveiktais, kā arī, piedaloties Latvijas Universitātes asociētajam profesoram un Domnīcas Certus valdes priekšsēdētājam Daunim AueramLuminor bankas ekonomistam Pēterim Strautiņam un Starptautisko biznesa pakalpojumu centru asociācijas ABSL Latvija valdes priekšsēdētājam Fredim Bikovam tika apskatītas tēmas gan par pandēmijas ietekmi uz remigrācijas jautājumiem, makroekonomisko kontekstu un starptautisko biznesa pakalpojumu centru piemēriem, nodrošinot starptautiskas karjeras iespējas Latvijā strādājošiem talantiem.

Konferences turpinājumā diskusijā piedalījās Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadītāja Kristīne Saulītis, Amerikas Latviešu apvienības vicepriekšsēdis Mārtiņš Andersons un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. “Mums ir jāatceras, ka konkurencei jābūt ne tikai par latviešiem un Latvijā, bet mums kā valstij jābūt pievilcīgiem gan Eiropas, gan pasaules līmenī. Mums ir jāspēj lepoties ar sevi, piedāvāt iespējas un nebaidīties būt atvērtiem. Iekļaušana ir modernas sabiedrības pamats.”

Tāpat arī diskusijas ietvaros tika akcentēts ārvalstu investoru skats Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) izpilddirektorei Lindai Helmanei uzsverot, ka “daudz tiek runāts par emocionāliem aspektiem, kas noteikti ir pamats un ietekmē remigrācijas procesus, taču tikpat būtiski ir arī praktiskie jautājumi un atbalsts.” “Ir svarīgi, ka latviešiem, kuri vēlas atgriezties darba tirgū Latvijā, efektīvi komunicējam arī tādus praktiskus jautājumus kā veselības aprūpe, sociālās garantijas. Un pats galvenais - tam, ko mēs komunicējam, jāatbilst realitātei,” papildināja Helmane.

Diskusijas noslēgumā Jānis PalkavnieksDraugiem Group galvenais runasvīrs, papildinot diskusijas dalībniekus, rezumēja: “Vissvarīgākais ir likt šiem talantiem justies gaidītiem un padarīt viņu atgriešanās pieredzi tik labu, lai tieši šie cilvēki kļūst par galvenajiem vēstnešiem, stāstot savus atgriešanās stāstus. Uzskatu, ka nelīdzēs ne kampaņas, ne video rullīši, ja paši talanti, kas nolēmuši atgriezties vai to jau izdarījuši, nevarēs dalīties pozitīvos pieredzes stāstos.”

“Mēs vēlējāmies organizēt šo diskusiju, lai uzturētu aktuālu jautājumu par remigrāciju, par stratēģisku darbaspēka plānošanu, sadarbību un komunikāciju valsts līmenī,” stāsta Nodarbinātības valststs aģentūras direktore Evita Simsone. “Gan konferences sadaļā, gan diskusijās guvām atkārtotu apstiprinājumu, ka svarīgi ir iegūt pasaules pieredzi un ka darba devēji arī Latvijā to var piedāvāt. Mums kā valstij ir lieliska iespēja pierādīt, ka šī ir labākā vieta, kur dzīvot un realizēt savas profesionālās ambīcijas. Taču, lai tas tā būtu, mums ir jāsadarbojas visās jomās, gan stratēģiski plānojot darbaspēka jautājumus, gan kopīgi īstenojot nepieciešamās iniciatīvas.”

Konferences video ieraksts pieejams  NVA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI