DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

14 autoru mākslas darbu kopizstāde ““Dauderi” mākslinieku acīm” LNVM Dauderu nodaļā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Jānis Puķītis

30. septembrī plkst. 16.00 Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā tiks atklāta muzeja trīsdesmitgadei veltīta fotogrāfiju, gleznu un grafiku izstāde ““Dauderi” mākslinieku acīm”. Izstādē apkopoti 14 mākslinieku un fotogrāfu darbi, kas tapuši laika posmā no 1990. gada un atspoguļo “Dauderu” namu, tā interjeru vai pieguļošo dārzu. Katrs no izstādē apskatāmo mākslas darbu autoriem ir tuvākā vai tālākā pagātnē sadarbojies ar muzeju un iemūžinājis to sev raksturīgajā tehnikā, manierē un stilā.

Fotogrāfi Māra Brašmane, Andrejs Cerbulis un Roberts Kaniņš savulaik fiksējuši Latvijas Kultūras muzeja “Dauderi” tapšanu, mākslinieces Ruta Appena, Ivonna Zīle, Mērija Džanga, Jekaterina Beļajeva rīkojušas LNVM Dauderu nodaļā savas personālizstādes, līdzīgi kā kolekcionārs Normunds Beržinskis. Jau astoņas gleznu un fotogrāfiju izstādes “Dauderos” notikušas sadarbībā ar, Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas valdes locekli Aleksandru Cvetkovu, trīs – sadarbībā ar DOM Interjera studijas vadītāju Marinu Kravčenko, un arī viņu fiksētie iespaidi par “Dauderiem” būs daļa no izstādes. Lai ar “Dauderiem” iepazīstinātu tuvus un tālus viesus, daudz strādājuši arī fotogrāfi Valters Lācis, Harijs Daina Liepiņš un Jānis Puķītis, kuru mirkļa tvērums arī pārsniedz fotogrāfijas kā utilitāri pielietojamas tehnikas robežas.

Izstādē pārstāvētas gan fotogrāfijas – krāsu un melnbaltās, gan stājmākslas darbi – no autortehnikās veidotiem grafikas darbiem līdz gleznām, kas izpildītas eļļas tehnikā vai ķīniešu tradicionālajā gleznošanas stilā. Katrs darbu autors pievērsies “Dauderu” veidolam no sev raksturīgā skatupunkta – fiksējot šeit notiekošā pasākuma un tā dalībnieku noskaņojuma īslaicīgo dabu, pievēršot skatu gandrīz netaustāmām faktūrām un līniju līkumiem nama interjeros vai tā apkārtnei, izgaismojot kādreizējās villas omulīgumu vai kontrastaino krāsu saspēli tās fasādes apdarē.

Izstāde būs apskatāma līdz 2020. gada 1. novembrim un tā ir daļa no “Dauderu” muzeja trīsdesmitgadei veltīto pasākumu cikla. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI