DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

Pēc rezultātu pārskaitīšanas mandātu sadalījums starp kandidātu sarakstiem un ievēlētie deputāti nemainās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pieskaitot Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem par nederīgu atzītajās 661 vēlēšanu aploksnē esošās balsis, mandātu sadalījums starp kandidātu sarakstiem un deputātiem paliek nemainīgs, liecina pārrēķinātie vēlēšanu rezultāti.

Izpildot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, trīs Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņos – 74., 97. un 144. – šā gada 17. septembrī notika balsu pārskaitīšana, atverot iepriekš par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes un pieskaitot tajos esošos balsojumus kopējiem vēlēšanu rezultātiem.

Pamatojoties uz jaunajiem vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokoliem, Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija tagad sagatavos arī jaunu 2020. gada 29. augusta Rīgas domes vēlēšanu rezultātu protokolu, kuru plānots apstiprināt piektdien, 18. septembrī, plkst.15.00. Saskaņā ar tiesas spriedumiem šis lēmums nebūs apstrīdams.

Balsu pārskaitīšana notika Rīgas Kongresu namā, un to veica Rīgas pilsētas 74., 97. un 144. vēlēšanu iecirkņu komisijas. Balsu pārskaitīšanu novēroja Rīgas domes vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pilnvarotie novērotāji, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) un Rīgas vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Izpildot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, organizēt un kontrolēt balsu pārskaitīšanu šajos iecirkņos Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai bija uzdevusi CVK. Iecirkņu komisijām tika uzdots sarīkot balsu skaitīšanas sēdi, atvērt saiņus ar nederīgajām aploksnēm, kuras atzītas par nederīgām iecirkņa komisijas pieļautā normatīvo aktu pārkāpuma dēļ, atvērt minētās aploksnes un konstatēt to saturu, veicot šajās aploksnēs esošo balsu saskaitīšanu Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un CVK balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā.

Rīgas domes vēlēšanās, kas norisinājās šā gada 29. augustā, Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana”.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana” uzskatāmas par nederīgām. Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu.

Padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta pārstāvjus, tiesa nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos. Tādēļ tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā vēlēšanu rezultātu noteikšanā.

Ar Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem pēc balsu pārskaitīšanas iespējams iepazīties CVK vēlēšanu rezultātu tīmekļvietnē https://rd2020.cvk.lv/pub/velesanu-rezultati.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI