DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē prezentēs ķīmiķei E. Gudriniecei veltītu pastmarku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku un aploksni, godinot nopelniem bagātu ķīmijas zinātnieci un sporta entuziasti Emīliju Gudrinieci (1920–2004), kurai šogad apritētu 100 gadu. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2020.gada 18.septembrī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē Rīgā, Paula Valdena ielā 3/7, no plkst.10 līdz 17. Turpat plkst.12.30 norisināsies arī svinīgs pastmarkas prezentācijas pasākums, kurā piedalīsies Latvijas Pasta, Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) vadības pārstāvji.

Atzīmējot Emīlijas Gudrinieces 100.jubileju, Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku 50 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 1000 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir € 1,00, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. 

Filatēlijas izdevumu autore māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja pastmarkas un aploksnes vizuālajā noformējumā izmantojusi materiālus no RTU krājumiem – ķīmiķes personiskos pierakstus un 1951.gada fotoportretu. Filatēlijas materiālos attēlota arī ķīmiska struktūra – nitrofurānu rindas savienojums antibakteriālais līdzeklis furacilīns jeb Nitrofurazons, kura sintēzes tehnoloģiju izstrādāja E.Gudriniece un kuru AS Olainfarm ražo vēl šobrīd. 

Profesore E.Gudriniece (1920–2004) bija RTU profesore un LZA akadēmiķe – izcila ķīmiķe un augstskolu pedagoģe, RTU Organiskās sintēzes un biotehnoloģijas katedras dibinātāja un ilggadēja vadītāja (1963–1989). E.Gudrinieces zinātniskais darbs mūža garumā bija veltīts heterociklu sintēzei, to bioloģiskās aktivitātes pētījumiem, arī augu eļļu praktiskās izmantošanas iespējām biodīzeļdegvielas ražošanā. Ar savu darbu, talantu un aizrautību zinātniece atstājusi paliekošas vērtības, par ko saņēmusi daudzas atzinības un augstus apbalvojumus. Līdztekus zinātniskajam darbam ķīmiķe aizrāvās arī ar motobraukšanu un savulaik kā ieguvusi Latvijas čempiones titulu motobraukšanā.

Pastmarku un aploksni Emīlijai Gudriniecei – 100 sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43, Rīgas 50.pasta nodaļā t/c Origo, Stacijas laukumā 2, pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/.

Jauno pastmarku bloku un aploksni Emīlijai Gudriniecei – 100 iespējams aplūkot šeit.                            

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 23.oktobrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI