DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Kultūras mīļotāji pulcējas Ķekavas novadpētniecības muzeja izstādes atklāšanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 10.septembrī, mākslas un kultūras mīļotāji kuplā skaitā bija sanākuši Ķekavas novadpētniecības muzejā, kur tika atklāta Ķekavas kultūra nama jubilejai veltītā izstāde “Mūsmājām 50”. Starp pasākuma viesiem bija kultūras nama darbinieki, bijušie pašdarbības kolektīvu dalībnieki, draugi un citas radošās personības.

Ķekavas kultūras nams nav tikai mājas pašdarbības kolektīviem, bet šeit notika un notiek arī dažādi pasākumi. Ļoti populāras kādreiz bija diskotēkas, kuras vadīja pašu māju dīdžeji, un balles, sadraudzības pasākumi, ģimeņu kafejnīca “Atnāc!”, vēlāk “Mārtiņroze” un daudzi citi. Regulāri notika putnu fabrikas cehu vakari ar labāko darba darītāju godināšanu. Namā rādīja jaunākās latviešu filmas, pirmizrādes notika kopā ar radošo grupu viesošanos. Kad slēdza Ķekavas ciema kultūras namu, tagad Doles Tautas nams, putnu fabrikas kultūras namā pasākumos pulcējās arī kolhoznieki - uz gada pārskata sapulcēm, uz kolhoza jubilejām, uz jauno speciālistu uzņemšanas vakariem. 20. gs. 90. g. s. fabrika vairs nespēja finansēt kultūras dzīves aktivitātes. Tikai 1996. g. atsākās atpūtas pasākumi, labāko darba darītāju godināšana, skolotāju dienas, ražas balles ar konkursiem par sakoptāko sētu, sporta laureātu godināšana. Radās jaunas tradīcijas - pagasta Goda pilsoņu apbalvošana, valsts svētku pasākumi, pašdarbnieku vakari, teātra dienas, sezonas atklāšanas, gadskārtu tradīciju atzīmēšana. Tika organizēti izglītojoši kursi, Dāmu klubiņš, izstādes, mazo vokālistu konkurss “Cālis”, vēlāk “Odziņa”. Kopš 2009. g. liels darbs tiek ieguldīts Novada svētku organizēšanā.

1970. g. Ķekavā durvis vēra putnu fabrikas “Ķekava” kultūras nams. Jau pirms kultūras nama atvēršanas Ķekavā darbojās pašdarbnieku kolektīvi un mēģinājumiem izmantoja gan Ķekavas PMK ēdnīcu, gan jaunuzcelto māju dzīvokļus. Kultūras nama atklāšanas pasākumā uzstājās visi pašu kolektīvi – jauniešu un bērnu deju kolektīvs, vīru koris “Ķekava”, jauktais vokālais ansamblis, kā arī savs estrādes orķestris. Tagad putnu fabrikai “Ķekava” bija telpas, kur rīkot savas jubilejas, sapulces, kamēr vēl nebija uzbūvēta administratīvā ēka pie fabrikas, atzīmēt svētkus un uzņemt ciemiņus. Auga putnu fabrikas ciemats un iedzīvotāji labprāt pavadīja savu brīvo laiku ne tikai pašdarbības kolektīvos, bet arī diskotēkās, ballēs, skatoties kino.

Izstādē skatāmi tautas deju ansambļa “Zīle”, pūtēju orķestra, vīru kora “Ķekava”, bērnu vokālā ansambļa “Cīrulītis” un citu kolektīvu fotogrāfiju, skatuves tērpu un pasākumu afišu izstāde.

Informācija par izstādi atrodama mājaslapā www.parkulturu.lv un Ķekavas novadpētniecības muzeja Facebook kontā www.facebook.com/kekavasmuzejs.

Izstāde būs skatāma līdz 7. novembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI