DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Ministrs Pūce: pašvaldībām jānodrošina plašākas iespējas domes sēdes organizēt attālināti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) iesniedzis Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā priekšlikumus likumprojektam “Grozījumi likumā “Par pašvaldībām””, kas paredz arī turpmāk iespēju domes un komitejas sēdes noturēt attālināti un arī turpmāk atļaut rīkot sēdes videokonferenču režīmā.

Ministrs Juris Pūce: “Laiks, kad strauji jāreaģē uz Covid-19 radītu apdraudējumu, ir apliecinājis, cik nozīmīgi ir nodrošināt pašvaldību darba nepārtrauktību ārkārtas situācijās. Mums ir būtiski daudz vairāk šādos gadījumos uzticēties pašvaldībām un sniegt tām plašākas iespējas pašām lemt par attālinātu sēžu organizēšanu, kad klātienē tās noturēt nav iespējams. Manis rosinātie likuma grozījumi dos iespēju pašvaldībām arī turpmāk ārkārtas apstākļos, ja tādi radīsies, turpināt darbu un pieņemt sabiedrībai nepieciešamos lēmumus.”

Spēkā esošā likuma “Par pašvaldībām” 34. un 56.panta redakcija šobrīd nosaka, ka deputāts var attālināti piedalīties sēdē veselības stāvokļa vai komandējuma gadījumā. Laikā, kad valstī bija noteikta ārkārtējā situācija, ar īpašu regulējumu tika risināts arī jautājums par pašvaldības domes un komiteju sēžu attālinātu norisi. Savukārt, atceļot ārkārtējo situāciju, minētais regulējums zaudēja spēku, taču atbilstoši Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumiem “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, arī pēc ārkārtējās situācijas atbilstoši iespējām un darba specifikai nepieciešams veicināt attālinātā darba veikšanu.

Lai paplašinātu pašvaldību iespējas attālināti organizēt domes sēžu un komiteju darbu, ja valstī vai kādā teritorijā ir noteikta ārkārtējā situācija vai pulcēšanās ierobežojumi, sagatavoti priekšlikumi, kas ļaus katrā konkrētā gadījumā izvērtēt nepieciešamību lēmumu pieņemšanu organizēt attālināti. Attālinātu sēžu vai komitejas sēžu organizēšana tādos gadījumos notiktu, ja par to vienotos deputātu vairākums.

Ministra virzītie grozījumi nosaka, ka domes deputāts uzskatāms par klātesošu domes sēdē un ir tiesīgs piedalīties balsošanā, neatrodoties sēdes norises vietā, ja viņš ir reģistrējies dalībai domes sēdē pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā, viņam ir nodrošināta tehniska iespēja piedalīties sēdē ar videokonferences palīdzību un ir nodrošināta elektroniskā balsošana tiešsaistē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI