DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

CVK noraida saņemtās pārsūdzības par Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien, 2020. gada 3. septembrī, izskatīja saņemtos iesniegumus par 2020. gada 29. augusta Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem un pēc iesniedzēju argumentācijas uzklausīšanas lēma noraidīt pieteiktās pārsūdzības.

CVK bija saņemti četru kandidātu sarakstu – “Jaunās Saskaņas”, sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņas”, Latvijas Krievu savienības un politiskās partijas “Alternative” - pārstāvju iesniegumi par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu, ņemot vērā to, ka divos vēlēšanu iecirkņos balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Divos iesniegumos kā papildu arguments vēlēšanu rezultātu atcelšanai tika minēts apstāklis, ka atsevišķiem vēlētājiem, kuri bija pieteikuši balsošanu atrašanās vietā, šī iespēja nebija nodrošināta.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām. Tāpat likumā ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu. Līdz ar to CVK ieskatā, lai gan vairāk ticams, ka vēlēšanu aploksnes šajos iecirkņos netika apzīmogotas vēlēšanu iecirkņa komisijas kļūdas dēļ, sūdzībās minētos apstākļus padziļināti var izvērtēt tikai tiesa.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka CVK lēmumu kandidātu sarakstu iesniedzēji vai deputātu kandidāti triju darbdienu laikā var apstrīdēt Administratīvajā apgabaltiesā. Tiesai lieta jāizskata un nolēmums jāpieņem septiņu dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

Ja tiesa, izskatot sūdzību, konstatē, ka vēlēšanu organizēšanā vai balsu skaitīšanā un vēlēšanu rezultātu aprēķināšanā ir pieļauti tādi likuma pārkāpumi, kas ietekmējuši attiecīgās domes deputātu vietu sadalījumu starp politiskajām partijām, politisko partiju apvienībām, tā atceļ lēmumu par pašvaldības vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Šādā situācijā tiesa var pieņemt vienu no šādiem lēmumiem – uzdot CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu, uzdot CVK izsludināt atkārtotu balsošanu kādā no iecirkņiem vai uzdot CVK izsludināt atkārtotas vēlēšanas. Apgabaltiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un nav apstrīdams.

Rīgas domes vēlēšanu rezultātus Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija apstiprināja šā gada 30. augustā. Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam kandidātu sarakstu iesniedzējiem, kā arī pieteiktajiem kandidātiem ir tiesības gan vēlēšanu iecirkņu komisiju, gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu apstrīdēt CVK triju darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas dienas.

“Jaunā Saskaņa” savā iesniegumā lūdza atcelt gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, gan Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirkņu rezultātus. Ņemot vērā iepriekš minēto, ”Jaunā Saskaņa” lūdza izsludināt jaunas vēlēšanas šajos iecirkņos un pārskaitīt balsis visos Rīgas vēlēšanu iecirkņos, kā arī vērtēt apstākli, ka nav apkalpoti visi vēlētāji, kuri bija pieteikuši balsošanu savā atrašanās vietā. “Jaunā Saskaņa” arī aicināja izsludināt jaunas ārkārtas vēlēšanas Rīgā.

Latvijas Krievu savienība lūdza CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī, atzīstot šajos iecirkņos vēlēšanu kastēs atrastās neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes par derīgām.

Savukārt sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa”  deputātu kandidāti Antons Klindžāns un Vladimirs Frolovs lūdza rīkot atkārtotu balsošanu Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī.

Politiskā partija “Alternative” lūdza atcelt Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu un pieņemt lēmumu par atkārtotu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI