DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns apmeklēs Daugavpils tiesu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 21. augustā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns apmeklēs Daugavpili, lai tiktos ar tiesas priekšsēdētāju Jāni Šaušu un apspriestu iespējas uzlabot tiesas saskarsmi ar sabiedrību.

J.Bordāns uzsver: “Kvalitatīvai tiesu komunikācijai nevar būt izņēmumi. Mūsu dinamiskajā informatīvajā telpā ikviena tiesneša pienākums ir saprotami un savlaicīgi skaidrot tiesas rīcību likuma ietvaros. Sabiedrībai būtu svarīgi no pašiem tiesnešiem saņemt informāciju par apstākļiem un argumentiem notiesājošam vai attaisnojošam spriedumam. It īpaši tas attiecas uz krimināllietām, kas nonākušas sabiedrības uzmanības lokā – par īpaši nežēlīgiem noziegumiem vai saistītas ar ilgstošu tiesvedību.”

Vēl jo vairāk gadījumos, kad tiek pieņemti lēmumi vēl lietas izskatīšanas ietvaros, piemēram, attiecībā uz drošības līdzekļu piemērošanu un to grozīšanu. Lai sabiedrība justos droši, šādās situācijās ir svarīgs pašas tiesas skaidrojums. Drošības līdzekļa galvenais mērķis ir panākt, ka apsūdzētais netraucē procesa norisei, neizdara jaunus noziegumus un nerada sabiedrības apdraudējumu laikā līdz krimināllietas iztiesāšanas pabeigšanai. Šādās situācijās tiesai ir pienākums skaidrot apsvērumus, pēc kuriem pieņemts konkrēts lēmums, neizpaužot konkrētus krimināllietas faktus. Šāds skaidrojums ir sabiedrības drošības interesēs, uzsver J.Bordāns.

Savlaicīgas un saprotamas informācijas pieejamība un tiesneša gatavība likuma ietvaros skaidrot savus lēmumus ir būtiska, lai veicinātu tiesisku un taisnīgu lēmumu pieņemšanu un sabiedrība uzticētos tiesu varai – tiesu varas neatkarību un tiesnešu atbildību sabiedrības priekšā uzsver tieslietu ministrs.

Latgales vizītes ietvaros J.Bordāns ieradīsies arī Krāslavā, lai tiktos ar novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI