DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

Konkurences padome atļauj kafijas automātu iznomātāju apvienošanos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

6. augustā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut SIA “Coffee Address” iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA “KAFE SERVISS” un iegādāties SIA “ESPRESSOBLUE” aktīvus, kas kopš šī gada sākuma iekļauti SIA “KAFE SERVISS” uzņēmumā. KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

Apvienošanās rezultātā Latvijā tiks ietekmēts kafijas automātu iznomāšanas un apkalpošanas tirgus birojos un HoReCa, t.i., viesnīcu, restorānu, kafejnīcu sektorā, kā arī tiks ietekmēta pārtikas un dzērienu tirdzniecība automātos un kafijas automātu un kafijas (t.sk. kapsulu) tirdzniecība.

Atļaujot apvienošanos, KP ņēma vērā apstākli, ka kafijas automātu iznomāšanas un apkalpošanas tirgū birojos un HoReCa darbojas ievērojams skaits tirgus dalībnieku, kas piedāvā kompleksu pakalpojumu – ne tikai veic kafijas automātu iznomāšanu, bet arī nodrošina to apkopi un veic kafijas piegādi lietošanai šajos automātos. Tādējādi klienti nepieciešamības gadījumā var viegli aizvietot pakalpojuma sniedzēju. Daļa no apvienošanās dalībnieku konkurentiem varētu paplašināties tirgū un apmierināt pieaugošās klientu vajadzības.

Kā arī pārdošana tirdzniecības automātos ir aizvietojama ar citiem tirdzniecības kanāliem – veikaliem, kioskiem, kafejnīcām un degvielas uzpildes stacijām, tādējādi konkrētā tirgus dalībnieki ir pakļauti konkurences spiedienam no citiem pārtikas un dzērienu tirgotājiem. KP veiktā apvienošanās dalībnieku novietoto tirdzniecības automātu atrašanās vietu analīze liecina, ka tikai nelielā skaitā vietu nav tuvumā esošu konkurentu tirdzniecības automātu vai citu tirdzniecības vietu.

Šī gada sākumā SIA “KAFE SERVISS” pārņēma SIA “ESPRESSOBLUE” aktīvus, pārņemot tā iepriekš sniegtos pakalpojumus – automātu iznomāšanu un apkalpošanu birojos, kafijas piegādi lietošanai iznomātajos automātos un tirdzniecību veikalos “Espresso boutique Lavazza” un “Lavazza boutique”. Tā rezultātā agrākais SIA “ESPRESSOBLUE” uzņēmums gandrīz pilnībā ietilpst SIA “KAFE SERVISS”, par kuru SIA “Coffee Address” apvienošanās rezultātā ieguvusi izšķirošu kontroli.

Izvērtējot uzņēmuma sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un netiek būtiski samazināta konkurence nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc apvienošanās ir atļaujama.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par paaugstinātu cenu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI