DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Raiņa un Aspazijas māja aicina uz mūzikas un dzejas simbiozi “Ķiršu kauliņu komētas”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 13. augustā Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks koncerts-dzejas lasījums “Ķiršu kauliņu komētas”, kurā ansamblis “Trio Tresensus” (Līga Griķe, Aigars Raumanis, Uģis Upenieks) un dzejnieks Rihards Ošenieks radīs īpašu atmosfēru, veidojot mūzikas un dzejas simbiozi.

Koncerta-dzejas lasījuma programmu veido ne tikai jaunākās paaudzes latviešu komponistu skaņdarbi, bet arī improvizācijas, kas rodas, mijiedarbojoties dzejnieka Riharda Ošenieka vārdiskiem eksperimentiem, meklējumiem un jau uzrakstītiem tekstiem un Trio Tresensus muzikālajām idejām. Koncertprogrammas centrālo asi veido Laura Gata Žarinova deviņu miniatūru cikls, kas sevī ietver minimālisma manierē izteiktas sajūtas, ritmiskus rēbusus, kā arī intonācijas no latviešu tautas mūzikas kodola. Sākotnēji miniatūru cikls rakstīts klavierēm, bet Lauris Gatis Žarinovs izveidojis aranžiju īpaši “Trio Tresensus” sastāvam, tādējādi piešķirot tam jaunas dimensijas un krāsas.

“Trio Tresensus” – trīs sajūtas, kuru sintēze ieved vēl neatklātā skaņu pasaulē. Kopš 2015. gada decembra trīs radoši un talantīgi mūziķi – koklētāja Līga Griķe, saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālists Uģis Upenieks – apvienojušies muzikālā piedzīvojumā, meklējot jaunas krāsas, izjūtas un skanējumu. Ansamblis piedalījies nozīmīgos festivālos – “Zauera ērģeļu vasara”, “Kokļu skaņas ziemas mirdzumā”, “Vadātājs”, mākslas festivālā “Cēsis” uzstājies Mazajā Ģildē, Sv. Pētera baznīcā, Sv. Ģertrūdes baznīcā, Kalnciema kvartālā, kā arī citur Latvijā un ārpus tās robežām. “Trio Tresensus” piesaistījis vairāku mūsdienu latviešu komponistu uzmanību, šim unikālajam sastāvam veltīti seši darbi, to starpā arī komponista Andra Vecumnieka opuss. Trio labprāt sadarbojas arī ar komponistiem-vienaudžiem, lai ne tikai meklētu jaunas iespējas un krāsas mūzikā, bet arī popularizētu latviešu jaunākās paaudzes komponistu daiļradi. Trio repertuārā arī pašu aranžēti darbi – no tautas dziesmām un baroka pērlēm līdz minimālismam un ritmiskai mūsdienu mūzikai.

Dzejnieks Rihards Ošenieks absolvējis Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas humanitāro zinātņu programmu 2019. gadā un pašlaik studē Latvijas Kultūras akadēmijā, apakšprogrammā “Kultūras un mākslu studijas”. 2018. gadā piedalījies Literārās akadēmijas 70. Jauno un iesācēju autoru seminārā un apmeklējis dzejas meistardarbnīcas, ko vadīja Ronalds Briedis un Māris Salējs. 2019. gadā ieguvis diplomu par dzejas meistardarbnīcas noslēguma kopu “Sviedri”. 

2017. gadā Rihards Ošenieks piedalījies un uzvarējis “Poetry Latvia” rīkotajos dzejas pasākumos “Dzejas slams”. 2019. gadā piedalījies dzejas lasījumā “Sausais atlikums” Ojāra Vācieša muzejā, Dzejas dienu programmas pasākumā “Soduma festivāls”, kā arī organizējis un piedalījies multimediālā dzejas performancē “7” Raiņa un Aspazijas muzejā. 2019. gadā Rihards Ošenieks piedalījies Latvijas Radio raidījuma “Kultūras rondo” ciklā “Jaunie vārdi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI