DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Siguldas devons viesojas pie Kristīnes Kliginas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kamēr mākslas galeriju un izstāžu durvis vēl bija ciet, “Siguldas devons” ciemojās pie četriem Siguldas novada māksliniekiem – Jāņa Purcena, Dinas Dubiņas, Patricijas Brektes un Kristīnes Kliginas –, ļaujot ikvienam ieskatīties viņu darbnīcās notiekošajā un baudīt brīvību, ko sniedz mākslas radīšana. Pēdējā tikšanās ir ar tekstilmākslinieci un Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” pasniedzēju Kristīni Kliginu, kuras radošās izpausmes telpa nespēj ierobežot. Tā tapis “Totēms” – dziļi personisks mākslinieces video stāsts par iekļaušanos lielajā laika plūdumā un spēku, ko smeļamies, lai savu esību tajā piepildītu.

Kristīne rada pati savu izstāžu telpu un elpo līdz ar to, enerģētiski saplūstot ar mistiski maģisko meža telpu, koku spēku un laika plūsmu. Sev īpašajā vietā netālu no Raganu katla Kristīne iedvesmojas un smeļ spēkus, te savijas viņas bērnības sajūtas un nākotnes solījumi. Daba ir kļuvusi par izstāžu zāli, tā uzrunā neparasti tieši un ievibrē skatītājā dažbrīd piemirstas izjūtas. Vienlaikus šis ceļojums laikā un telpā ir arī Kristīnes Kliginas diplomdarbs – jūnijā ar izcilību pabeigta Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļa.

Jau bērnībā Kristīnei paticis spēlēties ar auduma gabaliņiem, kuru mājās bijis ne mazums, jo mamma un vecāmamma bijušas šuvējas. Tomēr pagāja laiks, kamēr šī bērnības aizraušanās pārtapa profesionālas mākslinieces īpašajā izteiksmes formā. Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā Kristīne iestājās tikai 40 gadu vecumā un kopš tā brīža ir ļāvusi vaļu savai sen aizmirstajai mīlestībai pret auduma šķiedru un faktūru.

Siguldas māksliniece Kristīne Kligina savu īpašo stilu ar smaidu sauc par skrandiņtehniku. Viņas darbi valdzina ar savu vienlaikus ekspresīvo un romantisko dabu, to formai izceļot emocionālo vēstījumu. Pelēcīgos toņos ieturēti ir gan mākslinieces tekstildarbi, gan gleznas un tieši Kristīnes Kliginas mākslā pelēkā krāsa atklājas visā savā ietilpībā, tās bezgalīgās nianses un smalkums izceļ mākslinieces vēstījumu un palīdz ceļot laikā un arī telpā. Kristīnes darbi pabijuši arī izstādēs Francijā, Slovēnijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Čehijā, tie atrodami privātkolekcijās pat Saūda Arābijā un Japānā. Jau vairākus gadus māksliniece piedalās arī starptautiskās, profesionāļu darinātu leļļu izstādēs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI