DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ģirģens: Ar finansējumu inovācijām veiksim būtisku izrāvienu policijas izmeklēšanas kvalitātē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības (ES) finansējuma pārdales rezultātā, lai mazinātu Covid-19 radītas sekas, iekšlietu ministrijas Informācijas centram tika piešķirti 1.5 miljoni eiro no teju 500 miljonu kopējā apmēra. Tie tiks novirzīti inovatīvu risinājumu izstrādē, galvenokārt, mākslīgā intelekta jomā. Projektā iesniegtie risinājumi ļaus paātrināt un efektivizēt dažādus ikdienas darba posmus ministrijā un tās pārraudzībā esošajās iestādēs - tiks ieviestas runas atpazīšanas tehnoloģijas, virtuālie asistenti (čatboti), ģeogrāfisko karšu risinājumi, predikatīvās analītikas risinājumi un citi. Inovāciju projektos tiks iesaistīti vietējie uzņēmumu, piemēram, uz valodas lietojumu vērstās mākslīgā intelekta tehnoloģijas tiks veidotas sadarbībā ar pašmāju uzņēmumu “Tilde”, tādējādi ieguldot ES finansējumu vietējo uzņēmumu atbalstā un palīdzot tiem atkopties no Covid-19 radītās krīzes.

“Ar simbolisku valdības atbalstu un ierobežotiem piešķirtajiem līdzekļiem iekšējai drošībai esam ceļā uz būtisku izrāvienu policijas izmeklēšanas kvalitātē un nozares digitalizācijā. Viena no manām prioritātēm, kad kļuvu par ministru, bija modernizēt dienestu ikdienas darbu, lai Latvijas iedzīvotāji varētu saņemt ātrākus un kvalitatīvākus drošības pakalpojumus. Šobrīd izstrādātajā plānā vēlos īpaši uzsvērt divus mākslīgā intelekta risinājumus - pirmkārt, valodas rīku, kas pārveidos audio failus teksta formātā, policijai protokolējot notikuma vietās, kriminālprocesu nopratināšanās un sanāksmēs, un otrkārt, mašīnmācības rīku, kas ļaus prognozēt noziedzīgos nodarījumus un ugunsdrošības riskus, balstoties uz vēsturiski uzkrāto informāciju,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Kopumā informācijas centrs realizēs virs 10 dažāda apjoma projektu. Runas atpazīšanas tehnoloģijas nodrošinās IeM dažādu struktūrvienību darbinieku darba pienākumos ietilpstošu dokumentu piem. protokolu automatizētu sagatavošanu (diktēšanas režīmā), kā arī dažādu darba procesā veidotu un iegūtu audiofailu (sanāksmju audioieraksti, nopratināšanas un cita veida interviju ieraksti) automatizētu transkribēšanu, kas ļaus nodrošināt augstāku darba efektivitāti un ievērojami samazinātu laiku, kas nepieciešams dokumentu sagatavošanai, pārveidojot audio ierakstus teksta formātā. Izmantojot integrētu daudzvalodu tulkošanas platformu, būs iespējama raita saziņa ar svešvalodniekiem, izvairoties no tulku iesaistes. Sagaidāms prāvs resursu ietaupījums, kas radīsies, izvairoties no ilgstošu pārrunu gatavojamiem rakstveida papīra dokumentiem.

Būtisks risinājums noziedzīgu nodarījumu mazināšanai būs arī analītisks mašīnmācības modelis, kas izmantos iekšlietu ministrijas rīcībā esošos datus, kas operatīvo dienestu darbiniekiem ļaus iepazīties ar faktisko un paredzamo informāciju par noziedzības līmeni, balstoties uz vēsturiski uzkrāto informāciju. Šos datus būs iespējams atainot uz kartes un izmantot operatīvo dienestu ikdienas darbā.

Tiks ieviesti virtuālie asistenti, kas nodrošinās efektīvu iekšlietu ministrijas darbinieku un iedzīvotāju atbalstu, dažādu struktūrvienību sniegtās informācijas un pakalpojumu ātrāku pieejamību un cilvēkresursu optimizāciju. Virtuālie asistenti varēs 24/7 režīmā apstrādāt IeM darbinieku un iedzīvotāju personalizētus pieprasījumus, reģistrēt problēmu pieteikumus, kā arī vairākās valodās sniegt atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Tiks modernizētas iekšlietu ministrijas informācijas centra rīcībā esošās ģeogrāfiskās informācijas sistēmas platformas ļaujot veidot jaunus, sabiedrībai noderīgus ģeogrāfiskās informācijas sistēmas risinājumus. Izmantojot vienotu platformu, būs pieejami karšu risinājumi gan iekšējai lietošanai, gan arī sabiedrības vajadzībām. Plānots ievērojami uzlabot jau esošo nelikumīgo alkohola tirdzniecības vietu karti, kur iedzīvotājiem ir iespējams informēt policiju par nelikumīgi noritošu alkohola, cigarešu vai narkotisko vielu tirdzniecību.

Finansējums tiks novirzīts arī digitālā risinājuma izstrādē fiziskās piekļuves nodrošināšanai un drošības kontrolei ministrijas resora informācijas tehnoloģijām, kā arī bezpilota lidaparātu iegādei, kas ļaus veikt novērošanu gaisa telpā un nodot datus tiešsaistē koordinācijas vienībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI