DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM lūdz Valsts policiju un KNAB izvērtēt Dagdas pašvaldības amatpersonu rīcību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), pamatojoties uz saņemto informāciju, ka Dagdas novada pašvaldībā bez tiesiski noslēgta zemes nomas līguma ilgstoši tiek iznomāta pašvaldībai piederošā zeme,  apzināti nemaksājot par to nodokli un nepamatoti saņemot Lauku atbalsta dienesta un Eiropas Savienības (ES) finansējumu, vērsusies Valsts policijā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu sniegt informāciju par Dagdas novada pašvaldības amatpersonu rīcību. Pēc informācijas saņemšanas no kompetentajām valsts pārvaldes institūcijām, kā arī izvērtējot pašvaldības skaidrojumu ministrija būs tiesīga pret pašvaldību piemērot likumā “Par pašvaldībām” noteiktos pārraudzības instrumentus.

VARAM 2020.g. maijā tika saņemta informācija par Dagdas novada pašvaldības amatpersonu iespējamu nelikumīgu rīcību un dienesta stāvokļa izmantošanu, kas tostarp izskanējusi arī televīzijas raidījumā “Bez Tabu” 2020.gada 6.maijā. Iespējams, bez tiesiski noslēgta zemes nomas līguma ilgstoši tikusi iznomāta pašvaldībai piederošā zeme, par kuru apzināti nav ticis maksāts zemes nodoklis un nepamatoti ticis saņemts Lauku atbalsta dienesta un Eiropas Savienības finansējums. Par šo faktu Valsts policija ir uzsākusi resorisko pārbaudi.  

Ministrija nekavējoties lūdza pašvaldību sniegt informāciju par minētajiem iespējamajiem pārkāpumiem, kā arī ir informējusi KNAB un Valsts policiju, ņemot vērā, ka tiesībsargājošo iestāžu kompetencē ir konstatēt noziedzīgo nodarījumu pazīmes personu darbībā.

Saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” ministrija pārrauga pašvaldību darbības tiesiskumu šī likuma ietvaros, kā arī atbilstoši citos pašvaldību darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajai ministrijas kompetencei. Savukārt, jautājumi par pašvaldības amatpersonu iespējamu nelikumīgu vai prettiesisku rīcību, vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir citu valsts pārvaldes institūciju kompetencē, tāpēc, atbilstoši likumam, ministrija var rīkoties tikai pēc tam, kad saņemta attiecīga kompetento iestāžu informācija.

Pēc informācijas saņemšanas no KNAB un Valsts policijas, vai pārbaužu rezultātā ir konstatēta kādas pašvaldības amatpersonas rīcība, kas neatbilst normatīvajiem aktiem, kā arī, izvērtējot pašvaldības sniegto skaidrojumu, kas vēl nav saņemts, ministrija būs tiesīga pret pašvaldību piemērot kādu no likumā “Par pašvaldībām” noteiktajiem pārraudzības instrumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI