DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Aprīlī būvniecības izmaksu līmenis samazinājās par 0,2 %

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Būvmateriālu cenas samazinājās par 1,0%, savukārt strādnieku darba samaksa palielinājās par 1,3 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1 %.

Aprīlī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu samazinājums ceļu būves materiāliem (lielākā ietekme smiltīm, asfaltbetonam un dolomīta šķembām), kā arī metāla konstrukcijām un sīkajiem metāla izstrādājumiem.

Salīdzinot ar 2019. gada aprīli, būvniecības izmaksas palielinājās par 1,9 %. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 7,7 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,5 %, bet būvmateriālu cenas pieauga par 0,2 %.

Būvniecības izmaksu pārmaiņas

(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

2020. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2019. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 36 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Informāciju par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2020. gada maijā publicēs 29. jūnijā.

Pārskatu par būvniecības resursu cenām par aprīli iesniedza 98,8 % uzņēmumu, iesniegto datu skaits un to kvalitāte būtiski neatšķiras no iepriekšējiem periodiem. Aprīlī kopējais būvniecības izmaksu indekss atbilst statistikas pamatprincipiem un vispārīgajiem kvalitātes kritērijiem.

Plašāka informācija par būvniecības izmaksu indeksiem Latvijā pieejama CSP vietnē sadaļā "Ražotāju cenas – Metadati".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI