DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM pēta augsnes sagatavošanas ietekmi uz jauno kociņu ieaugšanu mežā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu veic mežu atjaunošanu, katra nocirstā koka vietā iestādot divus. Kvalitatīvas meža atjaunošanas nodrošināšanai, pirms stādīšanas izcirtumā tiek sagatavota augsne. Lai noskaidrotu šo darbu ietekmi uz egļu un priežu stādu turpmāko augšanu, LVM sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu (LVMI) “Silava” veica zinātnisku pētījumu “Augsnes sagatavošanas metodes ietekme uz P. sylvestris un P. abies stādu sakņu attīstību saimnieciskajos mežos”.

Pētījuma mērķis bija izvērtēt augsnes sagatavošanas metodes ietekmi uz stāda sakņu dziļumu, sakņu sauso masu un augšanas virzienu.

Pētījuma gaitā LVM apsaimniekotajos mežos visā Latvijas teritorijā tika izrakti un pētīti parastās egles un priedes ietvarstādi, kas bija 1– 3 gadus auguši sagatavotās augsnēs – ar pacilu metodi vai ar disku arklu sagatavotās vagās. 

Novērots, ka dziļāku sakņu sistēmu izveido uz pacilām iestādītie kociņi, arī sakņu sistēma pacilās izplešas vienmērīgāk, tomēr sakņu sauso masu augsnes sagatavošanas metode vai augsnes tips neietekmē.

Pētījumā atklāja, ka vagās stādītie koki veido divpusēju sakņu sistēmu, paralēli vagai. Šī atziņa īpaši noderīga, jo norāda, ka, gatavojot augsni vagās, jāpievērš uzmanība arī valdošo vēju virzienam, jo sevišķi atjaunojot egļu audzes.

Starp sakņu augšanas virzienu un debespusēm korelācija netika atrasta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI