DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Valmieras muzejs aicina piedalīties fotoekskursijā “Pastaiga ar suni”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Lai rūpētos par veselību, nepieciešams kārtīgi izstaigāties, protams, ievērojot visus drošības noteikumus. Valmieras muzejs aicina piedalīties izaicinājumā "Pastaiga ar suni". Apskati Valmieras muzeja Facebook lapā publicētās senās Valmieras fotogrāfijas, mēģini uzminēt, kur tās uzņemtas, dodies uz turieni, nofotografē ainavu no tā paša rakursa un attēlu sūti mums,” aicina Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Fotogalerija regulāri tiks papildināta ar jauniem pavedieniem, lai  rudenī labākie meklētāji savus fotostāstus ieraudzītu izstādē.

“Ir jābūt uzmanīgiem, foto redzamās vietas būs gan viegli atpazīstamas, gan grūtāk. Bet esiet vērīgi, katrā fotogrāfijā ir kāds objekts vai ainava, kas palīdzēs atpazīt, kas tā ir par vietu. Bet tās, kas liks kārtīgi pakustināt smadzenes, ļaus ieraudzīt, kāda Valmiera bijusi un cik ļoti pilsēta mainījusies – kādas mājas vairs nav, citas vēl nav, ielas sedz bruģis, un ir objekti, kas tikpat stalti slejas senās fotogrāfijās, cik mūsdienu. Muzeja uzdevums ir piedāvāt izzinošas aktivitātes. Šobrīd, kad nav iespējams muzeju apmeklēt klātienē, ar bagātīgo krājuma fotokolekciju aicinām iepazīties, piedāvājot piedalīties dažādās interesantās aktivitātēs,” stāsta I.Blūma.

Fotogrāfijas aicinām sūtīt Valmieras muzejam uz e-pastu arta.rozite@valmiera.lv.

Valmieras muzejam padomā jau nākamās aktivitātes. Drīz muzeja Facebook lapā ikviens varēs piedalīties loģisko ķēžu veidošanā. “Tās būs vēsturiskas priekšmetu ķēdes, lai iepazītu senas lietas un meklētu to līdzinieces mūsdienās. Piemēram, ja ķēdes sākumposms ir pūra lāde, tad nākamie posmi mūsdienās ir skapis vai drēbju pakaramais u.tml. Aicināsim izprast vēsturisko priekšmetu pielietojumu un atrast tā izpildījumu mūsu mājsaimniecībās.” Šobrīd tiek gatavota vēl viena virtuālā ekskursija “Pa Valmieru kopā ar arhitektu”. Tā aizvedīs ceļojumā pa pilsētu, iepazīstot tās senāko un mūsdienu arhitektūru, muzejniekiem stāstu veidojot kopā ar pilsētas arhitekti Zandu Lapsu.

Tāpat plānots publicēt muzeja krājumā atrodamās fotogrāfijās, kas aicina pasmaidīt, izdomājot tām atbilstošu aprakstu. “Šobrīd plānojam aktivitātes, lai nepazustu iespēja iepazīt muzeja krājuma bagātības. Svarīgi, ka to visu varēsim turpināt arī pēc ārkārtējās situācijas noslēguma, lai muzeja krājums būtu pieejams ikvienam interesentam gan klātienē, gan digitālajā vidē.” Šobrīd muzeji izaicina cits citu, lai iedvesmotu turpināt atklāt stāstus. Iedzīvotāju atsaucība ir liela. “Nesen pieņēmām izaicinājumu publicēt fotogrāfijas, kas ataino deficīta preces, piemēram, padomju laikos tās bija kafija, šokolāde u.c. Interese bija liela, tostarp arī pētnieciska, piemēram, uzzināt konfektes recepti.” Muzejā arī novērots, ka palielinājusies interese pētīt dzimtas vēsturi. Palīdzība meklēta, pētot baznīcas grāmatas, māju dokumentāciju. “Priecājamies par interesi un cilvēku entuziasmu uzzināt ko jaunu. Stāstu mums ir daudz, aicinām tos atklāt kopā ar mums!”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI