DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas – Lietuvas sadarbības veicināšanai tiks īstenoti papildu 42 projekti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020.gadam (programma) atbalstu tiks piešķirts finansējums par kopējo summu 20 miljoni eiro vēl 42 Latvijas – Lietuvas sadarbības projektiem.

Programmas mērķis ir sekmēt konkrēto programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

Šie projekti tika izvēlēti no 91 projektu pieteikuma, kas tika iesniegti tādās programmas prioritātēs, kā ilgtspējīga un tīra vide, sociālā iekļaušana kā teritoriālās attīstības priekšnoteikums un uzlabota dzīves kvalitāte efektīvu publisko pakalpojumu un labas pārvaldes rezultātā. Šis ir programmas trešais projektu konkurss, kas norisinājās 2019.gada vasarā.

Vislielākais projektu skaits tika iesniegts programmas prioritātē “Ilgtspējīga un tīra vide”. No 45 iesniegtajiem projektiem tika atbalstīti 17 labākie un kopējā projektiem piešķirtā summa ir 11,61 miljons eiro.

Vides aizsardzības jomā tiks īstenoti vairāki projekti ilgtspējīgai ūdenstilpju un ūdens resursu pārvaldībai, kam piešķirti 3,86 miljoni eiro.

Projekts MEDWwater mērīs farmaceitisko vielu koncentrāciju notekūdeņos, lai novērtētu aktīvo farmaceitisko vielu nevēlamu ietekmi uz ekosistēmām un notekūdeņu attīrīšanas iekārtas papildinātu ar uzlabotām notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijām. ESMIC projekts izmaksu ziņā izstrādās efektīvu sistēmu plastmasas atkritumu atpazīšanai, monitoringam un apsaimniekošanai jūrā un piekrastē, savukārt projekts TRANSWAT veiks ekoloģiskās kvalitātes un ekosistēmas veselības novērtēšanu un apsaimniekošanu trijās Ventas baseina upēs un piecos pārrobežu ezeros. Projekta rezultāti un ieteikumi valsts ūdens tiesību aktu izmaiņām ļaus nodrošināt ilgtspējīgu ūdens resursu apsaimniekošanu attiecībā uz HES kaskādēm pārrobežu upju baseinos un uzlabot arī šo ūdensobjektu ekoloģisko kvalitāti. Projekts Live Lake uzlabos ezeru resursu apsaimniekošanas un pārvaldības efektivitāti astoņos ezeros Kurzemē un trīs ezeros Ziemeļlietuvā. Projekts Save past for the future atjaunos vēsturisko parku ūdenstilpnes kā svarīgu bioloģiskās daudzveidības objektu trīs vēsturiskajos parkos Preiļu un Zarasu pašvaldībās. Projekts Urb-Area izveidos plānu Daugavpils un Anīkšķu mitrāju un ekosistēmas kopīgai apsaimniekošanai.

No izvēlētajiem 17 projektiem, 11 tūrisma projektos tiks izstrādāti jauni kopīgi tūrisma maršruti un aktivitātes. Šiem tūrisma veicināšanas projektiem pieejamā summa ir 7,75 miljons eiro.

Izvēlētie tūrisma projekti ir daudzveidīgi. Projekts Struve piedāvās Strūves ģeodēziskā loka punktus kā unikālu 19. gadsimta tehnoloģisko struktūru, savukārt projekts Geotour popularizēs ģeoloģiskās un ģeomorfoloģiskās dabas vērtības. Projekts Living rivers radīs jaunus tūrisma produktus, kuru pamatā ir kultūras un dabas mantojuma objekti, kurus vieno Daugava un Nemunas upe, savukārt projekts SUN ROUTE četros maršrutos apvienos dažādus ar sauli saistītus kultūras un dabas mantojuma objektus.

Projekti Traces of Crusades un World War I Route pasniegs vēsturisko kultūras mantojumu, izmantojot mārketinga un mūsdienīgus interaktīvos risinājumus.

Divi projekti - NovelForHeritage un Explore Balts – turpinās īstenot jau veiksmīgi īstenotās aktivitātes, paplašinot to piedāvātos tūrisma produktus un pakalpojumus.

Projekta Hiking mērķis ir palielināt garo distanču pārgājienu entuziastu skaitu programmas teritorijā, izveidojot pārgājienu takas - “Mežtaka” un “Jūrtaka – Piekrastes gājēju ceļš”, kas turpinās jau citu projektu ietvaros izveidotās takas, lai aptvertu Igauniju, Latviju un Lietuvu.

Vairāki projekti papildinās kultūras tūrisma piedāvājumu programmas teritorijā: projekts HRRB izcels Bauskas un Kauņas reģionu vēsturisko un kultūras mantojumu, bet projekts Tour de Crafts izstrādās jaunu amatniecības pārrobežu tūrisma produktu un veidos digitālās izstādes, kas iepazīstinās ar tradicionālajām amatniecības prasmēm.

Programmas trešajā prioritātē “Sociālā iekļaušana kā teritoriālās attīstības priekšnoteikums” 16 projektiem piešķirti 5,21 miljoni eiro.

Astoņu projektu mērķis ir uzlabot sociālo pakalpojumu pieejamību un efektivitāti, kuriem atvēlēti 3,69 miljoni eiro.

Projektos SEE ME un Risk Children bērni ar īpašām vajadzībām un jaunieši no riska grupām iegūs kvalitatīvākus un pieejamākus sociālos pakalpojumus, savukārt projekts Active Seniors rūpēsies par fiziskajām aktivitātēm senioriem. 

Trīs projekti strādās pie tā, lai izveidotu jaunus vai pilnveidotu jau esošos sociālos pakalpojumus plašā programmas teritorijā, aptverot dažādas iedzīvotāju grupas (Power of generations, Octopus un Valued people). Projekts I can work piedāvās mērķtiecīgas aktivitātes cilvēku ar invaliditāti iekļaušanai darba tirgū, bet projekts Sensory gardens Latvijā un Lietuvā veidos sensoros dārzus, kas nodrošinās inovatīvu terapiju visu vecumu cilvēkiem ar dažādiem veselības traucējumiem un slimībām.

Astoņu projektu īstenošana paredz uzlabot dzīves apstākļus 30 programmas teritorijas vietās. Šim nolūkam atvēlēti 1,51 miljonu eiro.

Izvēlētie projekti (HOME, Safe community, Practical arts, C-Active, Booster for ReStart, Med-craft, Old like new and VeloL) iesaistīs Rokišķu, Biržu, Dusetu, Mažeiķu, Utenas, Panevēžas, Zarasu, Ludzas, Jēkabpils, Aizkraukles, Krāslavas, Saldus, Dobeles, Daugavpils un Līvānu iedzīvotājus dažādās sabiedrību iekļaujošās, izglītojošās un veselību veicinošās aktivitātēs: dažādu dzīves prasmju un sociālo prasmju veicināšanas, izpratnes par lietu otrreizēju izmantošanu mācībās, izglītojošās aktivitātēs ģimenēm, pieredzes apmaiņas vizītēs, veselīga un aktīva dzīvesveida veicinošos pasākumos, tai skaitā sporta sacensībās. Projektu ietvaros tiks izveidota sporta un atpūtas publiskā infrastruktūra un rīkotas vasaras nometnes. Tas palīdzēs izveidot ciešākas saites starp iedzīvotājiem un veicinās to, ka viņi vairāk iesaistās ilgtspējīgas un sociāli ekonomiski attīstītas vides veidošanā reģionos.

Ceturtajā programmas prioritātē kopā atbalstīti deviņi projekti ar kopējo budžetu 3,28 miljoni eiro, kas vērsti uz sabiedrisko pakalpojumu efektivitātes uzlabošanu, stiprinot kapacitāti un sadarbību starp 30 institūcijām: 16 pašvaldībām, četrām policijas iestādēm, divām izglītības un medicīnas iestādēm. Projekti palielinās sabiedrības drošību (ONLY SAFE!, Safe school, SCAPE II, SafeCity un MuniGuard), uzlabos programmēšanas un robotikas priekšmetu pasniegšanu (RoboNet), uzlabos telpisko un attīstības plānošanu (Smart planning), pacientu rehabilitāciju (RehabServices), kā arī kapsētu apsaimniekošanu (Digital Cemetery).

Projektus apstiprināja programmas 2014.–2020.gadam Uzraudzības komiteja 2020.gada februāra beigās.

Programmas 3.projektu konkurss bija iespējams, pateicoties EK 2018.gada beigās piešķirtajam papildu finansējumam 14,65 miljonu eiro apmērā, kā arī iepriekšējo divu projektu konkursos neizmantotajam finansējumam.  

Līdz šim ir apstiprināti 90 programmas projekti ar ERAF līdzfinansējumu 38,3 miljonu eiro apmērā. 18 projekti ir slēgti, un vēl 30 projektu aktivitāšu īstenošana ir pabeigta.

Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014. – 2020.gadam tiek īstenota Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa "Eiropas teritoriālās sadarbība” ietvaros. Programmas teritorija ir Kurzeme, Zemgale, Latgale Latvijā un Klaipēdas, Telšu, Šauļu, Paņevežas, Utenas un Kauņas apriņķi Lietuvā.

Saraksts ar apstiprinātajiem 42 projektiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI