DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

MK izskata informatīvo ziņojumu par Latvijas civilo ekspertu dalību starptautiskajās misijās un operācijās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 18. februārī Ministru kabineta sēdē tika izskatīts Ārlietu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums "Par Latvijas civilo ekspertu dalību starptautiskajās misijās un operācijās 2020. – 2022. gadā".

Pašlaik Latvija piedalās trīs starptautiskajās civilajās misijās ar 25 civilajiem ekspertiem: Eiropas Savienības (ES) Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformai Ukrainā ar 9 ekspertiem, ES Novērošanas misijā Gruzijā ar 8 ekspertiem un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Speciālajā novērošanas misijā Ukrainā ar 8 ekspertiem. Nākamo gadu laikā plānots palielināt nosūtīto civilo ekspertu skaitu līdz 30 dalībai ES, EDSO, Apvienoto Nāciju Organizācijas un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas starptautiskajās misijās un operācijās.

Lai izstrādātu 2020. gada 16. janvārī pieņemto Starptautiskās palīdzības likuma grozījumos deleģētos normatīvo aktu projektus, tiks sasaukta starpministriju darba grupa, tādējādi pilnveidojot civilo ekspertu nosūtīšanas sistēmu. Lai stiprinātu Latvijas civilo ekspertu spējas, tiks izstrādāta civilo ekspertu apmācību programma, sākot no 2020. gada.

Latvijas nosūtītie civilie eksperti ir ārlietu, iekšlietu un ar valsts pārvaldību saistīto jomu speciālisti, kas izturējuši starptautisko organizāciju izsludinātos konkursus. Ekspertus apstiprina Latvijas valdība, un to uzdevums ir sniegt atbalstu un padomus krīzes situācijās nonākušajām valstīm. Tādējādi Latvija sniedz praktisku ieguldījumu starptautiskā miera un drošības veicināšanā, kā arī starptautiskajās tiesībās balstītas kārtības stiprināšanā.

Ārlietu ministrija kā vadošā ministrija par civilo ekspertu nosūtīšanu starptautiskajās misijās un operācijās reizi trīs gados sagatavo Ministru kabineta informatīvo ziņojumu, sniedzot pārskatu par Latvijas ieguldījumu starptautiskā miera un drošības stiprināšanā ar civilo ekspertu iesaisti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI