DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VNĪ: 2019. gadā samazināts valstij piederošo vidi degradējošo objektu skaits par 95 objektiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) mērķtiecīgi strādā pie graustu sakārtošanas programmas - 2019. gadā samazināts valstij piederošo vidi degradējošo objektu skaits par 95 objektiem – nojauktas 19 būves, pārdoti 76 objekti 34 adresēs, dodot iespēju šo teritoriju jaunai attīstītībai. Vairākiem īpašumiem pērn veikti atjaunošanas darbi un degradējošo būvju statusi atcelti, norāda VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Šobrīd VNĪ portfelī ir identificētas 106 būves, kurām piešķirts (A vai B) grausta statuss visā Latvijā, pirms gada šādas būves bija 170. VNĪ īpašumu portfelis ir dinamisks.

“Mērķtiecīgi strādājam, lai mazinātu degradēto būvju apjomu visā Latvijā. Lielākoties tas veiksmīgi izdodas, pateicoties aktīvam pārdošanas procesam - 2018. gadā nojaucām 3 būves, pārdevām 86 īpašumus, par 43 objektiem samazinot portfelī esošo vidi degradējošo īpašumu skaitu. Savukārt 2019. gadā no 109 VNĪ pārdotajiem īpašumiem 76 objekti bija degradētas būves. Pārdošanā gūtie ieņēmumi tiek izmantoti valsts pārvaldes vajadzībām esošo īpašumu sakārtošanai,” atklāj Andris Vārna.

Vienlaikus VNĪ strādā pie kultūrvēsturisko objektu sakārtošanas. Pērn VNĪ atjaunojis fasādi “Valsts akadēmiskā kora Latvija” mājvietai Vecrīgā, Zirgu ielā 8, kā arī veikta balkonu konstrukcijas apdares atjaunošana ēkai Doma laukumā 8A – abām minētajām ēkām degradējošās būves statusi 2019. gadā atcelti. Šogad tiks pabeigti pērn uzsāktie atjaunošanas darbi Ekonomikas ministrijas ēkai Brīvības ielā 55, Rīgā. Tāpat VNĪ pa posmiem šogad uzsācis iemīļotās izstāžu zāles “Arsenāls” Torņa ielā 1, Rīgā rekonstrukciju.

VNĪ pārvaldībā šobrīd ir 23% no visiem valsts īpašumiem un 1% valstij piederošas zemes.

Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumiem vai tiesas spriedumiem uzņēmuma pārvaldībā ik gadu nonāk virkne dažādu īpašumu – piemēram, citu valsts institūciju nekustamie īpašumi, kas vairs nav  nepieciešami to funkciju īstenošanai, kā arī bezmantinieku manta. Nereti šie īpašumi ir sliktā tehniskā stāvoklī, grausti, īpaši reģionos. VNĪ misija ir vairot valstij piederošo īpašumu vērtību, nodrošinot valsts iestādes ar piemērotām telpām, kā arī nodrošināt lietderīgu rīcību ar valsts funkciju veikšanai neizmantotiem nekustamajiem īpašumiem.

Atbilstoši VNĪ stratēģijai uzņēmums veic valsts iestāžu aptauju par īpašumu nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju veikšanai. Ja īpašums tiek atzīts par piemērotu valsts pārvaldei, izvērtējot visus riskus un ieguvumus, tas tiek pielāgots konkrētas iestādes vajadzībām, ja netiek atzīts par nepieciešamu, tas tiek virzīts atsavināšanai Ministru kabinetā noteiktajā kārtībā - publiskās izsoles ceļā.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 milj. kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI