DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Valdība atbalsta grozījumus Rīgas un Ventspils brīvostas nolikumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sekmētu Rīgas ostā un Ventspils brīvostā caurspīdīgu lēmumu pieņemšanu un informācijas pieejamību atbilstoši OECD principiem, otrdien, 28. janvārī Ministru kabinetā atbalstīti Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotie grozījumi abu lielāko Latvijas ostu pārvalžu nolikumos.

Turpmāk paredzēts noteikt skaidras prasības attiecībā uz zemes nomas maksas noteikšanas principiem un kārtību, attiecībā uz finanšu un nefinanšu mērķiem, sūdzību izskatīšanu, kā arī noteikt terminētu valdes locekļu pilnvaru termiņu - 5 gadi.  Tādejādi tiks veicināts stabils un ilgtspējīgs valdes darbs, tas būs neatkarīgs no politiskās ietekmes.

Pašreiz Rīgas brīvostas pārvaldes nolikums un Ventspils brīvostas nolikums nenosaka valdes locekļiem termiņu ierobežojumus amatu ieņemšanai.

Līdzīgi kā kapitālsabiedrībās, arī ostu pārvaldēs nepieciešams pilnveidot iekšējās kontroles procedūras un izveidot iekšējā audita struktūrvienības funkcionālā valdes pakļautībā. Paredzēts, ka ostu valdes apstiprina vidēja termiņa iekšējā audita stratēģisko plānu un gada audita plānu.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka valde apstiprina korupcijas novēršanas politiku un uzrauga tās īstenošanu praksē, savukārt brīvostas pārvalde korupcijas novēršanas nolikumu un ikgadējo pārskatu publicē savā mājaslapā.

Ieviešot labas pārvaldības principus, ostu pārvaldēs nodarbinātajiem būs pienākums ziņot par prettiesisku darbību vai bezdarbību brīvostas pārvaldniekam vai valdei. Šādi tiks panākta sekošana iekšējiem procesiem un palielināta iespēja savlaicīgi novērst iespējamas pretlikumības.

Paredzēts, ka ostu mājaslapās četras reizes gadā būs jāpublicē galvenos finanšu rādītājus un informatīvos ziņojumus līdzīgi, kā to jau dara kapitālsabiedrības. Tas viesīs lielāku pārredzamību ostu pārvaldes darbībā. Tāpat paredzēts visu trīs ostu mājaslapās publicēt pārskatu par nefinanšu mērķu sasniegšanu, informāciju par mārketinga stratēģiju, reklāmas un sadarbības līgumiem.

Katrai no ostas valdēm būs pienākums izskatīt sūdzības un publicēt lēmumus un informāciju, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2017.gada 15.februāra Regulas (ES) 2017/352, ar ko izveido ostas pakalpojumu sniegšanas sistēmu un kopīgos noteikumus par ostu finanšu pārredzamību, lai novērstu domstarpības jautājumos par kompetenci izskatīt sūdzības saistībā ar minētās regulas pārkāpumiem.

Iecerēts, ka valdes sēdēs būs jāizskata ostu valdei adresētos komersantu iesniegumus par to darbību brīvostās. Tas palīdzēs paziņot valdei par problēmsituācijām un ļaus pēc iespējas ātrāk tās atrisināt. Tādejādi arī uzņēmējiem tiks dota iespēja sniegt savu viedokli jautājumos, kas tieši saistīti ar to saimniecisko darbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI