DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ar balvas pasniegšanu sekmēs ekosistēmu pakalpojumu pieejas izmantošanu pašvaldībās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar ceļojošās balvas “Ekosistēmu pakalpojumi” pasniegšanu noslēgusies Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotā projekta LIFE Ekosistēmu pakalpojumi konference "Dabas vērtība – prakse un pieredze ekosistēmu pakalpojumu un to novērtējuma izmantošanā", kas 2020. gada 15. janvārī norisinājās Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra Dabas mājā.

Balvu “Ekosistēmu pakalpojumi” saņēma Saulkrastu novada pašvaldība par novadā realizētajām iniciatīvām – ieviešot ekosistēmu pakalpojumu pieeju novada attīstības plānošanā un izveidojot dabas dizaina parku “Baltā kāpa”. Turpmākos divus gadus balva atradīsies Saulkrastu novada pašvaldības gādībā, pēc tam to nododot nākamajai pašvaldībai, kas savas attīstības plānošanā būs izmantojusi ekosistēmu pakalpojumu pieeju.

“Ekosistēmas jeb dabas kapitāla resursi dod mums pārtiku ēšanai, būvmateriālus celtnēm, skaistas ainavas, ko baudīt. Vienlaikus daba sniedz arī daudz ko tādu, par ko reti piedomājam, bet bez kā nav iedomājama mūsu labklājība, piemēram, tīrs ūdens un gaiss, farmācijā izmantojami ārstnieciskie augi, aizsardzība pret plūdiem, ģenētiskā daudzveidība, kā arī atpūtas un tūrisma iespējas. Visi šie “pakalpojumi” ir atkarīgi no cilvēka spējas un vēlmes pārdomāti saimniekot, saglabājot dabas daudzveidību un nodrošinot dabisko sistēmu pienācīgu funkcionēšanu,” skaidro projekta vadītāja I. Hoņavko.

Konferences, kuru apmeklēja 129 dalībnieki, vadmotīvs bija ekosistēmu pakalpojumi un to novērtējums, kas ir veids kā varam “izmērīt” un parādīt dabas vērtību. Galvenās konferences tēmas - perspektīvas ekosistēmu pakalpojumu pieejas piemērošanai Latvijā; kaimiņvalstu prakse, izstrādājot nacionāla mēroga novērtējumus; dabas ekonomiskā vērtība un rekomendācijas un piemēri ekosistēmu pakalpojumu novērtējumu izmantošanai plānošanā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola konferencē iezīmēja iespējas ekosistēmu pakalpojumu pieejas lietojumam Latvijā, norādot, ka projektā LIFE Ekosistēmu pakalpojumi izstrādātās un pārbaudītās metodes un praktiskā pieredze ekosistēmu pakalpojumu pieejas izmantošanā dabas aizsardzības plānošanā un pašvaldību attīstības plānošanā, ir nozīmīgs ieguldījums ekosistēmu pakalpojumu pieejas praktiskai izmantošanai Latvijā un dod iespēju sasniegt mērķus ekosistēmu un to pakalpojumu izvērtējuma izmantošanas politikas veidošanā un īstenošanā, kas noteikti Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2030. gadam.

Kamēr Latvijā vēl turpinās ekosistēmu stāvokļa apzināšana, veicot biotopu inventarizāciju, kaimiņvalstīs ir uzsākta nacionāla mēroga ekosistēmu pakalpojumu kartēšana un stāvokļa novērtēšana. Igaunijā tas notiek projekta ELME ietvaros, kur plaši tiek izmantoti tālizpētes dati. Savukārt Lietuva akcentu liek uz zinātnisko institūciju izstrādātiem dažādiem modeļiem. Jūras telpiskā plānošana, zaļās infrastruktūras plānošana un mežu, piekrastes un zālāju ekosistēmas ir jomas, kurās pēdējo gadu laikā, realizējot dažādus projektus, arī Latvijā ir iegūta pieredze, kā veikt ekosistēmu pakalpojumu novērtējumus un kā vislabāk iegūtos rezultātus izmantot plānošanā. Ar konferences materiāliem var iepazīties ŠEIT.

Projekta LIFE Ekosistēmu pakalpojumi mērķis ir veicināt ekosistēmu un to sniegto pakalpojumu novērtējuma izmantošanu teritoriju un dabas aizsardzības plānošanā Latvijā. Projekta darbība aptver piekrastes ekosistēmas – galvenokārt, kāpas, piekrastes mežus un arī urbānās ekosistēmas (pilsētvidi). Projekta uzdevums bija izstrādāt un aprobēt metodes ekosistēmu pakalpojumu novērtēšanai un izstrādāt rekomendācijas ekosistēmu pakalpojumu pieejas integrēšanai plānošanas procesā Latvijā. Ar projekta rezultātiem var iepazīties ŠEIT.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI