DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

20. decembrī tiešraidē varēs vērot semināru par reģionālajiem klimata pārmaiņu rādītājiem

Trešdien, 20. decembrī, no pl.10.00 līdz 16.00 notiks semināra “Reģionālo Klimata pārmaiņu rādītāju attīstība un to pielietojums” tiešraide, kas būs skatāma Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) mājaslapā csp.gov.lv. Seminārā informēs par sasniegtajiem rezultātiem un jauno reģionālo klimata pārmaiņu rādītāju attīstību un izmantošanas iespējām.

Semināru atklās Aija Žīgure, CSP priekšniece, Līga Kurevska, Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) valsts sekretāre un Ilze Oša, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece.

“Norvēģijas finanšu instrumenta projektu1 sākām īstenot 2021. gadā, un tā noslēgumā esam sagatavojuši un oficiālās statistikas portālā publicējuši datu kopas par Latvijas reģionālajiem klimata pārmaiņu rādītājiem, kas pirmo reizi ļauj izsekot dažādu sektoru siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju apjomam un atjaunīgās enerģijas īpatsvaram visos novados un valstspilsētās,” norāda CSP Lauksaimniecības un vides statistikas departamenta direktors Armands Plāte.

Sagatavotie SEG nacionālās inventarizācijas un enerģētikas statistikas dati pašvaldību teritoriju griezumā turpmāk būs nozīmīgs informācijas resurss reģionālās enerģētikas un klimata pārmaiņu politikas plānošanā un monitoringā. Reģionālie klimata radītāji izmantojami, lai veidotu pašvaldību individuālos SEG emisiju un energosistēmas profilus, kā arī salīdzinātu dažādu teritoriju situācijas, prioritātes un attīstības tendences reģionālā un nacionālā mērogā.

Starp runātājiem būs gan CSP, gan KEM, VARAM, biedrības “Zaļā brīvība”, kā arī Fizikālās enerģētikas institūta pārstāvji. Attālinātas prezentācijas sniegs arī Norvēģijas Vides aģentūras un pašvaldību eksperti par reģionālo klimata pārmaiņu rādītāju izmantošanu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanā pašvaldībā. Ar darba kārtību var iepazīties csp.gov.lv

Semināra dalībniekus iepazīstinās ar biedrības “Zaļā brīvība” sagatavoto informatīvo ziņojumu “Reģionālie klimata pārmaiņu rādītāji”, kurā sniegta visaptveroša informācija par izstrādātajiem rādītājiem un to izmantošanu esošās situācijas analīzei un infografiku sastādīšanai plānošanas reģionos, novados un valstspilsētās.

Sagaidāms, ka semināru apmeklēs ap 140 dalībnieku klātienē un attālināti, pārstāvot ministrijas, plānošanas reģionus, novadus, valstpilsētas, CSP un vides nevalstiskās organizācijas. 

Semināru vadīs biedrības “Zaļā brīvība” pārstāvis Jānis Brizga.

CSP Norvēģijas finanšu instrumenta projekta “Klimata pārmaiņu politikas integrācija nozaru un reģionālajā politikā” ietvaros ir īstenojusi aktivitāti “Reģionālo datu vākšanas un ziņošanas sistēmas izstrāde, lai veicinātu reģionālo klimata pārmaiņu politikas plānošanu un ieviešanu”.

1 Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” projekts “Klimata pārmaiņu politikas integrācija nozaru un reģionālajā politikā”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI