DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Dokumentālists Zviedris un “Valkātājs” ceļo pa Latviju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Režisors Ivars Zviedris, kura jaunākā dokumentālā filma “Valkātājs” piedzīvoja pirmizrādi decembrī, kopš janvāra vidus sāk viesoties Latvijas novadu kino izrādīšanas vietās. Šonedēļ no 23. janvāra filmu un režisoru gaida Cīrava, Roja, Bērzgale un dzimtā Rūjiena, bet saraksts ir vēl plašāks un tiks papildināts.

Latvijas kinoteātros jau atsaucīgi uzņemtā filma stāsta par jaunu profesiju, kuru pierobežā radījusi globalizācija un bezdarbs, - “valkātāji” slepus vadā pāri valsts robežai nelegālos imigrantus. Tuvākie filmas seansi, kuros būs iespēja arī satikt režisoru, paredzēti 23. janvārī Cīravā, 25. janvārī Rojā, 26. janvārī Bērzgalē, 5. februārī Rūjienā, 7. februārī Upītē, 9. februārī Mazsalacā, 17. februārī Valkā, 20. februārī Augšlīgatnē, 23. februārī Kuldīgā, 26. februārī Siguldā, 27. februārī Saldū, 28. februārī Gramzdā, 5. martā Ludzā,  6. martā Ventspilī, saraksts vēl tiek papildināts un zināms, ka seansi plānoti arī Rēzeknē, Cēsīs, Daugavpilī, Krāslavā, Jēkabpilī, Madonā, Aizkrauklē, Ērgļos, Riebiņos, Ķekavā un citur.

Filma Valkātājs seko pierobežas iedzimtā Pepiņa gaitām – viņš mežā pie Eiropas Savienības austrumu robežas naktī satiek nelegālos imigrantus. Vai šī tikšanās ir nejaušība vai rūpīgs plāns? Un vai Pepiņam var piespriest reālu cietumsodu?

Tomēr filma nav tikai dokumentāls kriminālstāsts. Ivars Zviedris uzsver, ka tas ir Latvijas un Krievijas pierobežas divu kilometru tuneļa portrets. Režisors skatītāju ieved pamestās mājās, kur skapī vēl karājas izgludināts krekls, un melnajā virtuvē, kas pilsētniekiem liek saraukt degunu – kā cilvēki tā var dzīvot! Nu, tā viņi dzīvo – mežos un purvos, kur notiek kaķa un peles spēle starp robežsargiem un valkātājiem. “Ceru, ka man izdosies skatītāju aizvest savdabīgā ekskursijā pie pierobežas ļaudīm. Uz viensētu, purviem, mežiem un robežsargu posteņiem,” saka Zviedris.

Rakstnieks un publicists Pauls Bankovskis, kurš pats izbraukājis daudzus Latvijas nostūrus, par Valkātāju saka – filma liek izkāpt no pilsētnieku burbuļa un saprast, ka ūdens krāns visur nav ierasta lieta! Protams, tādas aizmirstas vietas var sastapt arī Lietuvas pierobežā, tikai pār šo robežu nelaužas vjetnamieši… Bankovskis rezumē: šī viņam ir 2019. gada latviešu filma, kura aizkustinājusi visvairāk.

Rīgā dokumentālā filma Valkātājs būs skatāma 24. janvārī kinoteātrī Kino Bize

VALKĀTĀJS, dokumentālā filma, Latvija, 2019, 69 min, rež. Ivars Zviedris.

Filmas radošā grupa: režisors Ivars Zviedris, operatori Ivars Zviedris un Haralds Ozols, mākslinieks Jānis Blanks, montāžas režisors Haralds Ozols, komponisti Toms Auniņš un Otto Auniņš, skaņu režisors Ģirts Bišs, producenti Marta Bite un Ivars Zviedris.

Finansiāli atbalsta: Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds

Filmas projekts attīstīts starptautiskajā programmā Ex Oriente.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI