DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Rīgas cirks uz Rīgu ved cirka zvaigznes no Kanādas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Loup-William Théberge

26. un 27. decembrī paredzētas šī gada vērienīgākās viesizrādes Rīgas cirka programmā – cirka apvienība “Machine de cirque” (Kvebeka, Kanāda), kas Latvijā rādīs šāda paša nosaukuma izrādi.

Iestudējums “Machine de cirque” stāsta par pieciem draugiem, kuri nonākuši tālu prom no pārējās civilizācijas un nu nolēmuši salabot cirka brīnummašīnu, lai dotos savējo meklējumos. Izrāde vēsta par komandas garu, par draudzību, par nostalģiskām atmiņām, nākotnes cerībām un par saprašanos no pusvārda. Izrādē piedalās dažādu disciplīnu meistari – žonglieri, akrobāti, mūziķis un citi, tāpēc izrādē pieredzēsim gan vienriteņus, gan žonglēšanu ar visdažādākajiem priekšmetiem, gan pārsteidzošu akrobātiku un lielisku muzikālo pavadījumu. 90 minūtes garā cirka izrāde iesakāma no 4 gadu vecuma.

“Machine de cirque” ir viena no pieprasītākajām mūsdienu cirka apvienībām – žonglieru un akrobātu komanda gan ar šo, gan citām izrādēm apceļojusi daudzas pasaules valstis. Apvienība dibināta 2013. gadā Kvebekā – Kanādas pilsētā, kas slavena ar cirka tradīcijām, tostarp ar “Cirque du Soleil”. Apvienības “Machine de cirque” dibinātājs Vinsents Dibē (Vincent Dubé) ir ne vien akrobāts, bet arī diplomēts inženieris, un apvienība pazīstama ar prasmēm veiksmīgi savienot mākslas un tehnikas jomas. Arī šajā izrādē fizikas likumi spēlē nozīmīgu lomu brīnummašīnas būvēšanas procesos.

Rīgas cirkā regulāri notiek dažādas izstādes, koncerti, viesmākslinieku rezidenču pasākumi, kā arī teātra trupas “Kvadrifrons” rīkotās teātra izrādes. Rīgas cirks organizē mākslas rezidences un cirka skolas nodarbības pirmsskolas vecuma bērniem, skolēniem un pieaugušajiem. Programmā iekļautās izrādes un pasākumi notiek ne tikai cirka ēkā, bet arī citās kultūrtelpās – 2019. gadā bijis plašs pasākumu klāsts gan 131 gadu senajā cirka ēkā, gan ārpus tās. Šogad ir notikusi 21 cirka viesizrāde, apmēram 100 teātra izrādes, 5 izstādes, 4 mākslinieku rezidences, kā arī dažādi festivāli, diskusijas, konferences, koncerti un citi pasākumi.  

2020. gadā Rīgas cirks ne vien turpinās vest uz Rīgu starptautisku atzinību guvušas viesizrādes, bet arī paplašinās mākslas izstāžu un vietējo izrāžu klāstu. Nupat cirkā tapušas divas jaunas programmai “Latvijas skolas soma” paredzētas izrādes, par kurām sīkāka informācija sekos. Tāpat arī Rīgas cirkā vēl pēdējo sezonu būs skatāma izrāde-ekskursija “Brīnuma skartie”, kurā apmeklētāji ar audiogida palīdzību tiek vesti cauri cirka ēkai un tās stāstam. “Brīnuma skartie” būs repertuārā līdz Rīgas cirka ēkas pārbūves projekta sākumam, kas paredzēts 2020. gada rudenī. Rekonstrukcijas laikā Rīgas cirks turpinās nodrošināt kvalitatīvu kultūras piedāvājumu un, līdzīgi kā jau šobrīd, cirka izrādes notiks dažādās vietās gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās.

Jaunākā informācija par aktivitātēm Rīgas cirkā aplūkojama vietnēs cirks.lv/biletes un kvadrifrons.lv.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI