DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Sākas cirka festivāls “Re Rīga!”, un izsludināta pieteikšanās Rīgas cirka skolai 

Alta Gama © Matias Chiofalo - Mentir lo Mínimo 3

Ar izrādēm Rīgas cirkā šovakar tiek atklāts Starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls “Re Rīga!”, kas turpināsies līdz pat 17. augustam. Festivāla laikā būs iespēja ne vien apmeklēt izrādes Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā, bet arī piedalīties dažādās meistarklasēs. Līdz ar festivālu arī izsludināta pieteikšanās Rīgas cirka skolas jaunajam mācību gadam 

Abi šīgada festivāla galvenie mākslinieki pārstāv Spāniju un ieskandina nākamā gada sezonu, kas lielā mērā tiks veltīta Spānijas cirka mākslai: apvienība Alta Gama ar sirsnīgo veloakrobātisko aicinājumu meklēt ceļu atpakaļ pie sevis Melo mazāk” (https://cirks.lv/jaunumi/re-riga-alta-gama-melo-mazak-6/), kā arī solomākslinieka Ksavi Lareas (Xabi Larrea) objektu manipulācijas izrādi Pin Pang” (https://cirks.lv/izrades/re-riga-xabi-larrea-pin-pang-5/), kurā satiekas klaunāde, jaunā maģija un sarežģīta žonglēšanas tehnika. 

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula: Šogad ir īpašs prieks par apvienības Alta Gama izrādi “Melo mazāk”. Cilvēki ir pieraduši cirkā redzēt stereotipiski perfektus ķermeņus un idealizēt skatuves māksliniekus, tāpēc šķiet aizkustinošs šīs izrādes godīgums, spēja runāt par sava ķermeņa un savu traumu pieņemšanu. Tas ir iedvesmas stāsts, kas ikvienam var palīdzēt mācīties pieņemt sevi un neļaut stāties ceļā šaubām.” 

Tāpat turpmākajās dienās Rīgas cirkā būs iespēja noskatīties daudzas citas izrādes visdažādākajai auditorijaiklauna Cronopio saldsērīgo bufonādes komēdiju Latīņamerikas ritmosMUDO – Comedia Bufa” un izrādi mazuļiemVecmāmiņa, apvienības Company Midnight nažu mešanas izrādi Us”, pasaulē zināmo žonglēšanas apvienību Defracto, kas Rīgā viesosies ar vietai pielāgoto izrādi Croûteun daudzus citus māksliniekus. 

Sākot ar ceturtdienu, festivāla programma būs pieejama arī Vērmanes dārzā, kur trīs festivāla dienas būs  ne tikai bezmaksas izrādes, bet darbosies arī Rīgas cirka skolas darbnīcas, kas piedāvās dažādas aktivitātes visu vecumu auditorijai. Uz Mandžūrijas riekstkoka vārdā nodēvētās skatuves varēs redzēt gan pašmāju māksliniekus – Rīgas cirka skolas audzēkņu priekšnesumus un mākslinieka Dmitrija Pudova ģeometriskās žonglēšanas izrādiOuroboros”, gan viesmāksliniekus – dueta Felix&Philo līdzsvara un akrobātikas izrādi Red Pants” (Vācija/Šveice), kā arī jau pieminētā Defracto izrāde pilsētvidē “Croûte”. 

Defracto pārstāvis Gijoms Martinē (Guillaume Martinet), kurš festivālā Re Rīga! viesojas jau trešo reizi, stāsta: “Esmu Rīgas cirka ēkā uzstājies arī pirms rekonstrukcijas, un nu man ir ļoti īpaša iespēja novērtēt ēkas un teritorijas pārmaiņas. Mūsu jaunākā izrāde “Croûte” ir tieši par mijiedarbību ar vidi. Rīgā būs iespēja redzēt divas atšķirīgas “Croûte” versijas: vienu – Rīgas cirkā un divas – Vērmanes dārzā. Šī izrāde vienmēr ir kā pirmizrāde, jo tā ikreiz no jauna tiek pielāgota norises vietai. Arī ar Vērmanes dārzu man ir īpašas attiecības – esmu tur bijis iepriekš, atceros šaha turnīrus un dažādas detaļas, tāpēc tur labprāt atgriezīšos.” 

Festivālu sestdienas vakarā noslēgs pasaulslavenā klaunādes un fiziskā teātra meistara Toma Monktona (Thom Monckton) izrādeEndling”. 

Re Rīga! laikā Rīgas cirkā būs apskatāma arī vēsturisko plakātu izstādeJautrības metamorfozes” (https://cirks.lv/jaunumi/vesturisko-plakatu-izstade-jautribas-metamorfozes/). 

Festivāla programmā iekļautas arī bezmaksas meistarklasesžonglēšanas pamatus apguvušajiem šogad ir iespēja pieteikties žonglēšanas darbnīcā pie Gijoma Martinē (https://cirks.lv/jaunumi/re-riga-2024-spelesanas-meistaribas-darbnica-ar-gijomu-martine/), savukārt esošajiem un topošajiem rakstošo profesiju pārstāvjiem savas zināšanas par skatuves mākslām iespējams papildināt cirka kritikas un žurnālistikas meistarklasē (https://cirks.lv/jaunumi/cirka-kritikas-laboratorija-rakstisana-par-laikmetigo-cirku/). 

Re Rīga! dibinātājs un radošais direktors Mārtiņš Ķibers norāda, ka šogad ir daudz iespēju iepazīties arī ar Baltijas mākslinieku daiļradi, jo festivāls veidojas par platformu mūsu reģiona māksliniekiem: “Ik gadu festivāls piedāvā dažādas meistarklases profesionālo prasmju attīstīšanai, un šogad vietējie mākslinieki sadarbībā ar viesmāksliniekiem Defracto īpašā laboratorijā kopīgi strādās pie Ziemassvētku izrādes veidošanas.” 

Festivāls ieskandina Rīgas cirka rudens sezonu, un līdz ar to arī tiek izsludināta pieteikšanās Rīgas cirka skolas jaunajam mācību gadam. Cirka skolas vadītāja Līva Tauriņa stāsta: “Uzsākot cirka skolas 8. sezonu, esam paplašinājuši pieejamo nodarbību skaitu, kā arī apgūstamo disciplīnu daudzumu – bez žonglēšanas, grīdas un gaisa akrobātikas, līdzsvara un citām nodarbībām, kas tikušas piedāvātas jau iepriekšējos gados, tagad būs iespēja apgūt arī skatuves mākslu, horeogrāfiju un dažādas citas iemaņas.” Pieteikšanās cirka skolā šeit: https://cirks.lv/cirka-skola/par-cirka-skolu/ 

Pilna festivāla programma – šeit (https://cirks.lv/jaunumi/re-riga-festivals-2024/). 

Festivāla izrāžu un meistarklašu atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, circusnext, AC/E programma PICE (Spānija). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI