DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. decembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
2
2

Liepājnieku vērībai – par turpmāko Latvijas Bankas pakalpojumu saņemšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saistībā ar šā gada nogalē plānoto pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu Latvijas Bankas Liepājas filiālē sniedzam būtisku informāciju Liepājas un tās apkārtnes iedzīvotājiem – par to, kā turpmāk saņemt Latvijas Bankas pakalpojumus, kas tika nodrošināti filiālē.

Lai nodrošinātu iedzīvotājiem un uzņēmējiem Latvijas Bankas pakalpojumu pieejamību attālināti, jebkurā Latvijas reģionā, jau laikus ir veikti nepieciešamie priekšdarbi.

Latvijas Banka personai par sevi Kredītu reģistrā iekļautās ziņas izsniedz bez maksas:

  • elektroniskā veidā Kredītu reģistra vietnē https://manidati.kreg.lv,
  • uz oficiālo elektronisko adresi,
  • pasta sūtījuma veidā,
  • klātienē – Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B (uzrādot pasi vai personas apliecību (eID karti)).

Persona par sevi un juridiskās personas pārstāvis par pārstāvēto uzņēmumu elektroniskā veidā var saņemt Kredītu reģistrā iekļautās ziņas interaktīvi, autentificējoties Kredītu reģistra elektroniskās apkalpošanas interneta vietnē https://manidati.kreg.lv, izmantojot mobilo lietotni "eParaksts mobile" vai Latvijas Republikā izsniegtu personas apliecību (eID karti).

Latvijas Banka bez maksas izsniedz Kredītu reģistrā iekļautās ziņas uz klienta vai klienta galvinieka oficiālo elektronisko adresi. Aktivizēt oficiālo e-adresi iespējams valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, apliecinot savu identitāti ar eID karti, "eParaksts" vai "eParaksts mobile". Latvijas Banka Kredītu reģistrā iekļautās ziņas elektroniski parakstīta dokumenta veidā uz oficiālo e-adresi nosūta vienas darbadienas laikā pēc personas pieteikuma saņemšanas (iesūtot caur oficiālo elektronisko adresi).

Latvijas Banka personai izsniedz Kredītu reģistrā iekļautās ziņas ierakstīta pasta sūtījuma veidā uz pasta adresi Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstī. Latvijas Banka Kredītu reģistrā iekļautās ziņas sagatavo nekavējoties pēc personas rakstiska pieteikuma un maksas par pasta pakalpojumiem (lai nosūtītu atpakaļ personai tās pārskatu) saņemšanas. Persona rakstisku pieteikumu nosūta Latvijas Bankai elektroniskā dokumenta veidā (parakstīts ar drošu elektronisko parakstu) vai papīra dokumenta (uz dokumenta notariāli vai līdzvērtīgā veidā jāapliecina paraksta īstums).

Papildu informāciju par Kredītu reģistra izziņu saņemšanu skatīt Latvijas Bankas mājas lapā https://www.bank.lv/pakalpojumi/kreditu-registra-izzina.

Numismātikas produktu (t.sk. kolekcijas monētas) iegādi aicinām veikt vietnē e-monetas.lv, kas ļaus saņemt iegādātos produktus ar VAS "Latvijas Pasts" eksprespasta starpniecību.

Vietnē pieejams plašs Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu klāsts. Pirkumus var veikt gan privātpersonas, gan Latvijas uzņēmumi, nodrošināta iespēja ērti norēķināties, izmantojot VISA, VISA Electron, MasterCard un Maestro norēķinu kartes, kā arī "Swedbank" AS, AS "Citadele banka" un AS "SEB banka" internetbankas. Numismātikas produktus e-monetas.lv var iegādāties arī privātpersonas un juridiskās personas ārvalstīs, kas īpaši noderīgi būs Lietuvas interesentiem, kuri ģeogrāfiskā tuvuma dēļ bija iecienījuši Latvijas Bankas Liepājas filiāli.

Attiecībā uz viltotām un aizdomīgām naudas zīmēm aicinām vērsties un iesniegt tās tuvākajā policijas iecirknī. Policijas darbinieki veiks nepieciešamās izmeklēšanas darbības un aizdomīgās naudas zīmes nosūtīs uz Latvijas Bankas vienoto naudas pārbaudes centru (https://www.bank.lv/pakalpojumi/naudas-ekspertize), kurā tiks veiktas pārbaudes un dots gala slēdziens, vai naudas zīmes ir īstas. Gadījumā, ja izrādīsies, ka naudas zīmes nav viltotas, bet bojātas, iesniedzējam neradīsies materiāli zaudējumi.

Gadījumos, kad nepieciešams apmainīt bojātas naudas zīmes, iedzīvotāji un uzņēmēji, kuriem nav iespēju personīgi tās nogādāt Latvijas Bankas kasēs Rīgā, tiek aicināti izmantot kurjerpasta pakalpojumus. Bojātās naudas zīmes kopā ar aizpildītu iesnieguma veidlapu (https://www.bank.lv/images/stories/pielikumi/nauda/Iesniegums-bojata-nauda-2017.pdf), iesniegumā norādot detalizētu negadījuma aprakstu, nosūtāmas Latvijas Bankas vienotajam naudas pārbaudes centram (K. Valdemāra iela 2A, Rīga, LV-1050). Detalizēti par bojātas naudas apmaiņu – https://www.bank.lv/pakalpojumi/bojatas-naudas-apmaina.

Attiecībā uz sīknaudas (tā saucamo "cūciņu") apmaiņu – lūdzam izmantot to, ka Latvijas Bankas Liepājas filiāle pakalpojumus sniegs vēl līdz 30. decembrim, un savus mazo nominālu monētu krājumus šī mēneša laikā iesniegt apmaiņai Latvijas Bankas Liepājas filiālē. Par nosacījumiem naudas zīmju nominālu maiņā – https://www.bank.lv/par-mums/kontakti/klientu-kase. Latvijas Bankas kases pakalpojumu saņemšanai lūdzam līdzi paņemt personu apliecinošu dokumentu (pasi vai ID karti)!

Līdzīgi aicinām rīkoties tos, kuru rīcībā vēl ir latu naudas zīmju krājumi, un ir vēlme tos par oficiālo kursu (1 eiro=0.702804 lati) un bez komisijas maksas apmainīt pret eiro. Šāda iespēja Latvijas Bankas Liepājas filiālē ir vēl līdz 30. decembrim!

Latvijas Banka izsaka pateicību liepājniekiem un apkārtnes iedzīvotājiem par konstruktīvo sadarbību šo gadu laikā. Ceram, ka Latvijas Bankas Liepājas filiāles ēka, kas tiks nodota valstij Finanšu ministrijas personā, atradīs tādu pielietojumu, kas būtu pilsētas iedzīvotāju labākajās interesēs.

Iepriekš sniegtā informācija par pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu Latvijas Bankas Liepājas filiālē – https://www.bank.lv/par-mums/jaunumi/378-aktualites/11935-par-liepajas-filiales-darbibas-izbeigsanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI