Zinātnes kafejnīca norisināsies 11. decembrī, trešdien, plkst. 17.00 LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājas ātrijā (Jelgavas ielā 3).
Nav patiesākas mīlestības kā mīlestība pret ēdienu – īpaši šis teiciens darbojas Ziemassvētkos, un garšīga svētku maltīte tradicionāli bijis svarīgs nosacījums arī mūsu senčiem. Pasākumā varēs uzzināt, kādus pārtikas produktus lietoja uzturā mūsu senči. Kaut arī bieži nācās piedzīvot neražu un badu, svētkus viņi centās svinēt pēc iespējas bagātīgāk. Taču, kas mūsdienu izpratnē ir Ziemassvētku ēdieni? Uzzināsim, vai, spītējot laikmetiem, ir ēdieni, kas pārliecināti ir “iekārtojušies” uz mūsu galdiem. Tāpat varēs uzzināt, kas ir veselīgi svētku ēdieni, padiskutēt un padomāt, vai svētku ēdienam vispār vajadzētu būt veselīgam.
Mūsdienās Latvijā Ziemassvētku mielastu veido ne tikai 12 tradicionālie ēdieni, bet arvien populārākas kļūst dažādas receptes no ārzemēm, kas tikai papildina ēdienu plašo izvēli svētkos. Zinātnes kafejnīcā varēsiet uzzināt, kā pagatavot garšīgu ēdienu un kā pagatavot savas unikālās piparkūkas no pašu gatavotas mīklas.
Pasākumā auditoriju ar saviem stāstījumiem iepazīstinās:
- Ieva Pīgozne (LU Vēstures institūta pētniece) ar tēmu "Svētki un izēšanās zemnieku gaumē". Pētniece savā stāstījumā iekļaus dažus piemērus, kāda izēšanās svētkos bijusi senlatviešiem.
- Liene Sondore (LU studiju programmas "Uzturzinātne" absolvente, veselības centra "Vivendi" un Rīgas Dzemdību nama uztura speciāliste) ar tēmu "Ziemassvētku ēdieni laikmetu griežos". Viņa runās par mūsdienu Ziemassvētku ēdieniem un akcentēs, kas ir veselīgi svētku ēdieni.
- Krista Baumane (kulinārā bloga krista.lv autore) ar tēmu “Mans Ziemsvētku mielasts: ģimenes tradīciju un pasaules pieredzes mashup”. Krista vairākus Ziemassvētkus ir pavadījusi ārzemēs, kur no draugiem aizguvusi dažādas svētku ēdienu receptes, ko izmanto arī savas ģimenes svētku mielastā. Viņa pastāstīs par dažādiem praktiskiem Ziemassvētku ēdieniem.
- Valdis Segliņš (LU prorektors, profesors) ar tēmu “Noderīgi padomi unikālu piparkūku gatavošanā”. Viņš runās par piparkūku mīklas pagatavošanu, par garšvielām, sastāvdaļām un nosacījumiem kurus ievērojot, var pagatavot oriģinālas piparkūkas no paštaisītas mīklas.
Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja L'Oreal (Polija un Baltija).
Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Bioloģijas fakultātes maģistra līmeņa studiju programmu “Uzturzinātne”.
"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.
Būsiet laipni aicināti uz brīvu diskusiju par zinātni pie kafijas tases, būs arī Ziemassvētku našķi!