DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvija Tallinas kinofestivāla konkursos un programmās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar Ginta Zilbaloža animācijas filmas “Projām / Away” seansu šodien sākas Baltijas filmu konkurss Tallinas kinofestivālā “Melnās Naktis / Black Nights / PÖFF” (15.11.-1.12.) – Ziemeļeiropas vienīgajā A-klases festivālā. Baltijas konkursam atlasītas vēl trīs Latvijas filmas un trīs kopražojumi, bet kinoindustrijas programmā “Baltic Event / Works In Progress”, kas risināsies nākamnedēļ, iekļauti triju Latvijas topošo filmu projekti.

1997. gadā dibinātais Tallinas festivāls Melnās Naktis / Pimedate Ööde Filmifestival ir Baltijas reģionā lielākais festivāls, kurš 2015. gadā izpelnījās A klases festivāla statusu. Šogad festivāla preses centrs lepni ziņo, ka kopā ar diviem satelītfestivāliem (bērnu un jauniešu Just Film un īsfilmu / animācijas PÖFF Shorts) Tallinā tiks izrādītas 255 pilnmetrāžas filmas, 320 īsfilmas un 8 seriāli kopā no 77 valstīm; festivāla programmu veido 854 seansi, no tiem 31 pasaules pirmizrāde un 30 starptautiskās pirmizrādes.

Latvijas pārstāvniecība šogad koncentrējas festivāla Baltijas filmu konkursā, kam starptautiski eksperti izvēlējuši labākās filmas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Latviju pārstāv divas spēlfilmas – Jelgava ‘94 (starptautiskā pirmizrāde 23.11.) un Oļegs (seanss 24.11.), arī Lailas Pakalniņas dokumentālā filma Karote (seanss 24.11.) un jau minētā Ginta Zilbaloža animācijas filma Projām (seanss 22.11.). Latvijas vārds titros lasāms arī trīs kopražojuma filmās – Rīgā jau redzētā Igaunijas dokumentālā filma Immortal uzņemta sadarbībā ar Latvijas studiju VFS Films, bet divās Lietuvas spēlfilmās Latvijas puses partneris ir studija Lokomotīve – režisora Igna Jonīna Neredzamais / Nematoma un 20. gadsimta 80. gadu stāsts Dzimtene / Gimtine (režisors Tomas Vengris).

Paralēli Tallinā norisinās pasākumu programma industrijas profesionāļiem Industry Tallinn un tās ietvaros Baltic Event (26.11.-27.11.), kas šogad notiek jau 17. reizi; uz to, kā parasti, strādāt dodas vislielākais skaits Latvijas kinoprofesionāļu.

Sadaļai Works in Progress, kur producenti iepazīstina kolēģus, filmu izplatītājus un festivālu pārstāvjus ar ražošanā esošām filmām, atlasīti 10 projekti, kas sacenšas arī par divām balvām (EEUR 10 000 un EUR 3000). Latviju pārstāv trīs spēlfilmas, kas savulaik finansētas Nacionālā Kino centra īpašajā konkursā bērnu un jauniešu filmām – Matīsa Kažas vesterns Kur vedīs ceļš, Lailas Pakalniņas eksperimentālā selfiju filma Spogulī un Daces Pūces pilnmetrāžas debija Bedre. Ceturtā filma no šī NKC konkursa – studijā Lokomotīve topošā bērnu filma Ziemassvētki džungļos, kurai nesen beidzās filmēšanas periods Indonēzijā, atlasīta bērnu un jauniešu sadaļai Just Film Works in Progress. Savukārt Latvija kā kopražojuma partneris piedalās Igaunijas “spiegu trillerī” O2 (studija Film Angels Productions, producents Jānis Kalējs).

Daudz agrākai projektu stadijai domāta sadaļa Co-Production Market selection, kurai šogad atlasīti 16 projekti, starp tiem arī režisores Lienes Lindes jaunākās filmas iecere The Golden Spot, kas taps studijā Ego Media.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI