DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Z. Kalniņa-Lukaševica: Mūsu pienākums ir palielināt brīvās tirdzniecības iespējas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019.gada 21.novembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eksporta Izcilības forumā, kas šogad noslēdza Valmierā notiekošā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma pirmo dienu.

Eksporta Izcilības forumā tika apbalvoti 10 Latvijas izcilākie eksporta zīmoli un 10 uzlecošās eksporta zvaigznes, kuru piedāvājums aptver gan Latvijas valstij tradicionāli raksturīgas ražošanas nozares, gan arī rītdienas tehnoloģiju risinājumus.

Parlamentārā sekretāre pauda gandarījumu par Latvijas eksporta kāpumu, ko veido konkurētspējīgi, inovatīvi un radoši uzņēmēji. Sveicot uzņēmējus, Z. Kalniņa-Lukaševica īpaši akcentēja izcilības nozīmi panākumu kaldināšanā: “Izcilība savā jomā ļāvusi ikvienam no uzņēmējiem individuāli sasniegt vairāk, konkurējot, nostiprinoties un augot ārvalstu tirgos. Vienlaikus izcilība dod plašāku sabiedrisko labumu – tā izgaismo ceļu uzņēmējiem, kuri vēl tikai plāno izplest spārnus jaunos eksporta tirgos.”

“Mūsu pienākums Ārlietu ministrijā ir palielināt brīvās tirdzniecības iespējas, iedrošināt uzņēmējus atklāt sev jaunus tirgus, palīdzēt veidot attiecības un brīdināt, kad tās ir pārlieku riskantas,” atzina parlamentārā sekretāre. “Tajā pašā laikā ir jādara viss, kas ir mūsu spēkos, lai tā nebūtu Latvija, par kuru brīdina. Ir svarīgi, lai mūsu tirdzniecības partneri, investori un sabiedrotie būtu droši, ka Latvijā valda paredzamība un likuma vara,” sacīja Z. Kalniņa-Lukaševica.

Pieminot Latvijas ekonomiskos rādītājus, parlamentārā sekretāre atzina, ka tieši eksports ir Latvijas ekonomikas balsts un dzinējspēks, kas nozīmē ne tikai ieņēmumus, bet arī lielu skaitu darba vietu. Kopējā Latvijas preču un pakalpojumu eksporta vērtība ir sasniegusi 17 miljardus EUR, kas 2018. gadā veidoja jau vairāk nekā 60% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Runājot par Latvijas vērtībām un attīstības virzieniem, parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka Latvijas ekonomiskā attīstība nav atraujama no Eiropas un stiprām transatlantiskajām attiecībām. “Latvijas pieredze rāda, ka tās ceļš ved augšup tad, kad tā ir atvērta pasaulei un blakus ir uzticami sabiedrotie,” minēja Z. Kalniņa-Lukaševica.

“Mūsu vērtības savienojumā ar pieredzi var būt kompass, lai nenoklīstu no ziemeļrietumu virziena ne tikai labklājības mērķu, bet valsts attīstības vektora ziņā kopumā,” akcentēja parlamentārā sekretāre.

Informācijai

“The Red Jackets” ir Latvijas eksportējošo uzņēmumu atbalsta kustība, kuras mērķis ir radīt vienotu un saprotamu stāstu par Latviju, meklējot un izceļot izcilākos eksporta zīmolus, kuri veiksmīgi iekarojuši ārvalstu tirgus un nes Latvijas vārdu pasaulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI