DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

LVSADA lems par turpmākām protesta akcijām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome otrdien, 19. novembrī, lems par turpmākām protesta akcijām. Padomes sēdē ir uzaicināti piedalīties Latvijas Māsu asociācijas (LMA) prezidente Dita Raiska, Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Eiropas Komisijas un OECD jaunākie ieteikumi Latvijai paredz būtisku valsts finansējuma palielināšanu veselības aprūpei, lai uzlabotu tās pieejamību un kvalitāti. To pašu nosaka arī Veselības aprūpes finansēšanas likums. Tomēr valdība un Saeima pretlikumīgi gatavojas turpmākajos gados pasliktināt valsts veselības aprūpes finansējumu un nepildīt likumā paredzēto par darba samaksas pieaugumu nozarē.

Lai to nepieļautu, š. g. 24. oktobrī LVSADA, LĀB, LJĀA un LMA kopā ar  ģimenes ārstu un farmaceitu profesionālajām organizācijām vienojās par kopīgu divu viļņu taktiku protesta akciju rīkošanā. Pirmo protestu vilni bija paredzēts rīkot līdz šodienai, 14. novembrim, kad Saeimā plāno balsot par valsts budžeta projektu. Pirmajā vilnī protestus rīkoja LĀB, LJĀA un LMA, kamēr LVSADA un pārējās organizācijas tos aktīvi atbalstīja.

Otrais protestu vilnis sāksies pēc budžeta likumu pieņemšanas Saeimā un būs ilgstošāks. Tas ir paredzēts gadījumam, ja Saeima, neraugoties uz pirmā viļņa protestiem, tomēr nobalsos par tādu valsts politiku, kas turpmākajos gados būtiski pasliktinās veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti. Ievērojot 24. oktobra vienošanos, otrajā etapā protestus organizēs LVSADA, rēķinoties ar sabiedrisko organizāciju un citu arodbiedrību atbalstu.

Ņemot vērā iepriekšējo padomes lēmumu 15. oktobrī un turpmāko notikumu attīstību, LVSADA birojs ir sagatavojis rīcības plānu. Lēmumu par plāna īstenošanu Padome pieņems pēc tam, kad būs uzklausīts sadarbības partneru viedoklis. LVSADA padomes sēde notiks Latvijas Brīvo arodbiedrību namā Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2. stāva zālē. Sēdes sākums plānots plkst. 10.30.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI