DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Amatā apstiprināta Eiropas galvenā prokurore

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības Padome vienojās iecelt Lauru Kodrucu Keveši pirmās Eiropas galvenās prokurores amatā. Komisijas vārdā komisārs Ginters H. Etingers, kas atbild par budžeta un cilvēkresursu jautājumiem, un patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jourova sniedza šādus paziņojumus.

Komisārs Etingers sacīja: “Eiropas Komisija smagi strādā, lai nodrošinātu, ka katrs ES budžeta eiro tiek tērēts atbilstīgi noteikumiem un dod Eiropas Savienībai pievienoto vērtību. Tas nozīmē arī efektīvu krāpšanas apkarošanu attiecībā uz ES budžetu. Līdz šim pie tā ir strādājis Eiropas Birojs krāpšanas apkarošanai (OLAF), un tas turpinās savu darbu kā neatkarīgs izmeklēšanas birojs, kas nodarbojas ar līdzekļu atgūšanu un citiem aizsardzības pasākumiem. Eiropas prokurors nodrošinās, ka rīcība Savienības līmenī ir tālejošāka un noziedznieki tiek faktiski nodoti tiesai to kriminālnoziegumu lietās, kas skar Savienības budžetu. Es vēlu jaunieceltajai galvenajai prokurorei veiksmi to problēmjautājumu risināšanā, ar kuriem viņai nāksies saskarties. Gan Eiropas Komisija, gan OLAF atbalstīs viņu turpmāko uzdevumu pildīšanā.”

Komisāre Jourova sacīja: “Šī vienošanās skaidri apliecina, ka ES nopietni uztver finanšu noziegumu apkarošanu un nodokļu maksātāju naudas aizsardzību. Eiropas Prokuratūra piedāvā pirmo šāda veida struktūru, ar ko vērsties, pirmkārt, pret pārrobežu noziedzību un nodrošināt, ka neviens noziegums pret ES budžetu nepaliek nesodīts. Prokuratūra ir atbilde uz Eiropas iedzīvotāju prasībām un dod Eiropas prokuroriem jaunus, jaudīgus instrumentus šo noziegumu izmeklēšanai un noziedznieku saukšanai pie atbildības ES līmenī. Es atzinīgi novērtēju vienošanos par Keveši kundzes iecelšanu pirmās Eiropas galvenās prokurores amatā Es esmu pilnībā pārliecināta, ka Keveši kundze izcili veiks savu darbu, vadot Eiropas Prokuratūru. Līdz ar šo vienošanos jauno biroju tagad būs iespējams izveidot atbilstīgi plānotajam – līdz 2020. gada beigām. Komisija turpinās stingri atbalstīt kopīgos centienus apkarot krāpšanu un korupciju ES.”

Konteksts 

Katru gadu krāpniecisku pārrobežu shēmu dēļ valstu budžeti visā Eiropā zaudē ieņēmumus no PVN vismaz 50 miljardu eiro vērtībā. Eiropas Prokuratūra būs neatkarīga un decentralizēta Eiropas Savienības prokuratūra, kuras kompetencē būs veikt izmeklēšanu, saukt pie atbildības un celt apsūdzības saistībā ar noziegumiem pret ES budžetu, piemēram, krāpšanu, korupciju vai pārrobežu krāpšanu PVN jomā. Regula, ar ko ciešākas sadarbības ietvaros izveido Eiropas Prokuratūru, tika pieņemta 2017. gada 12. oktobrī un stājās spēkā 2017. gada 20. novembrī. Šobrīd tajā piedalās 22 ES dalībvalstis. Eiropas Prokuratūras mītne atradīsies Luksemburgā, un Keveši kundze amatu ieņems septiņus gadus. Šis termiņš nav pagarināms. Viņa būs atbildīga par Eiropas Prokuratūras darba organizāciju: tās pārstāvēšanu, darbību vadīšanu un rūpēm par tās efektīvu darbību.

Plašāka informācija

Par Eiropas Prokuratūru

Informatīvs paziņojums

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI