DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

ES mājas Atvērto durvju dienās varēs izzināt jauno Eiropas Parlamentu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien un sestdien, 20. un 21. septembrī, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā Eiropas Savienības mājas Atvērto durvju dienās notiks pasākumi, kuros varēs iepazīties ar jauno Eiropas Parlamentu, izzināt, kā ES rūpējas par mūsu drošību ikdienā, un piedalīties teātra izrādē bērniem par kritisko domāšanu un to, kā atšķirt “patiesas ziņas” no “viltus ziņām”.

Piektdien, 20. septembrī, skolēni no Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas, Tukuma 2. vidusskolas un Līvānu 1. vidusskolas piedalīsies interaktīvās nodarbībās “Jaunais Eiropas Parlaments”. Šī jauniešiem būs iespēja, aktīvi līdzdarbojoties, apjaust, kāpēc ir svarīgi būt pilsoniski aktīviem. Ikviens interesents aicināts pievienoties skolēnu nodarbībām, kas sāksies plkst. 9.30, 13.00 un 15.00. Iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz e-pastu info@esmaja.lv.

Līdz 18. septembrim, rakstot uz e-pastu anita.jansone@esmaja.lvaicinām pieteikt studentu grupas Eiropas Komisijas Reģionālās politikas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāta vadītāja vietnieka Normunda Popena vieslekcijai par ES reģionālo politiku un nākamo finanšu plānošanas periodu, kas notiks 20. septembrī no plkst. 10.00 līdz 11.00 Kamīnzālē 2.stāvā.

Tāpat aicinām ikvienu piektdien no plkst. 9.00 līdz 18.00 un sestdien no plkst. 10.00 līdz 14.00 piedalīties spēlē #Iedrošinātava. Eiropas Savienība ir kā daudzveidīgs dārzs. Kā ikvienā dārzā, reizēm labo ražu mēdz apdraudēt arī kāds kaitēklis. Drošības kaitēkļus varēs simboliski uzvarēt, liekot lietā zināšanas un gudrību, vai dažreiz – arī veiksmi. Spēle piemērota visiem – pieaugušajiem un bērniem.

20. septembrī plkst. 12.00 mediji aicināti uz svinīgo saprašanās memoranda par stratēģisko partnerību noslēgšanu starp Saeimas Eiropas lietu komisiju, Eiropas Parlamenta biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Memoranda mērķis ir sadarboties, lai informētu Latvijas iedzīvotājus par būtiskiem ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā saistītiem jautājumiem, kā arī parlamentārās dimensijas ietvaros veicināt plašāku sabiedrības līdzdalību debatēs par ES aktualitātēm. Memorandu parakstīs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Eiropas Parlamenta biroja vadītāja Marta Rībele un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks.

Sestdien, 21. septembrī, plkst. 12.00 notiks izrāde ģimenēm “Caps un ciet jeb Vilks manipulators”. Uzvedums veidots, par pamatu izmantojot Vidzemes Augstskolas docentes, komunikācijas zinātnes doktores Solvitas Denisas-Liepnieces pasaku. Tas ir izglītojošs un izklaidējošs stāsts, kas bērniem palīdz saprast, kā veidojas informatīvā vide, mācīties kritiski izvērtēt redzēto vai dzirdēto, tostarp, internetā atrastos apgalvojumus tādās lapās, kas nav uzticami mediji, paturot prātā, ka ne viss ir tāds, kā tas izskatās.  Caur paralēlēm ar meža zvēru pasauli izrāde 7 – 10 gadus veciem bērniem māca vai vēlreiz atgādina par informācijas avotu pārbaudīšanas svarīgumu un to, cik viegli šobrīd ir manipulēt ar informāciju.

Ar bērniem tiksies un medijpratības gudrības atjautīgās etīdēs izspēlēs meža zvēri – Latvijas Kultūras akadēmijas absolventi, aktieri Una Eglīte, Rūdolfs Apse un Mārtiņš Gailis. Vietu skaits pasākumā ir ierobežots, tādēļ aicinām pieteikties, rakstot uz e-pastu info@esmaja.lv. Lūgums norādīt bērnu skaitu un vecumu, kā arī pavadošo pieaugušo skaitu.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bez maksas.


Papildu informācija:

Šī gada jūlijā darbu sāka 9. Eiropas Parlamenta sasaukums kopš pirmajām tiešajām vēlēšanām 1979. gadā. Eiropas Parlamenta vēlēšanas 28 ES dalībvalstīs notika no 23. līdz 26. maijam, un tajās piedalījās 51% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir visaugstākā vēlētāju aktivitāte pēdējo 20 gadu laikā. Arī Latvijā vēlētāju aktivitātes pieaugums bija 3 procentpunkti un no tiem 6,9 procentpunkti tieši jauniešu grupā. Jaunajā sasaukumā ievēlēts rekordskaits jaunu deputātu (61%), un tajā ir augstāks sieviešu īpatsvars (40%) nekā iepriekšējā sasaukumā (37%).

Parlamentā ievēlēts 751 deputāts no 28 valstīm un 190 politiskajām partijām, no Latvijas astoņi: Andris Ameriks, Ivars Ijabs, Sandra Kalniete, Dace Melbārde, Nils Ušakovs, Inese Vaidere, Tatjana Ždanoka un Roberts Zīle.

Plašāka informācija: www.europarl.europa.eu/meps/en/home.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI