DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks ieradīsies Balonu pļavā Siguldā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Baiba Strazdiņa

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE ietvaros izveidotais mobilais ganāmpulks nākošnedēļ sāks noganīšanas darbu Siguldā, Balonu pļavā. Jau šonedēļ tur tiek iekārtots ganību aploks, un gājēji, kas iecienījuši pastaigas pa takām gar Gaujas krastiem, jau drīz varēs satikt arī mobilā ganāmpulka govis. Tas uzturēsies Balonu pļavā apmēram trīs nedēļas.

Balonu pļavā ieradīsies astoņas Galovejas šķirnes govis – tā ir daļa no Latvijas Dabas fonda mobilā ganāmpulka, kurā kopumā ir vairāk nekā 60 liellopi un 200 aitas. Ganāmpulka daļa, kas ceļos uz Balonu pļavu, šovasar jau ir noganījusi pļavas Jelgavas Sieramuižā un Jūrmalā, Priedaines pļavā. Kopumā LDF mobilais ganāmpulks, kurš izveidots dabisko pļavu atjaunošanai, šovasar darbojas aptuveni 20 vietās Latvijā.

Projekta GrassLIFE eksperte Baiba Strazdiņa skaidro: “Ainaviskās, 17 ha plašās Balonu pļavas dienvidu gals ir sens zālājs, kurš ilgstoši izmantots kā ganības vai siena pļava, bet tās ziemeļu galā ir sena mājvieta “Jaunozoliņi”, kurā padomju gados bija mežniecība, bet tās apkārtnē – mežniecības darbinieku mazdārziņi. Tā kā Gaujas ielejā vēl ir saglabājies salīdzinoši augsts sugu piesātinājums, pēdējo divdesmit gadu laikā regulāras pļaušanas ietekmē bijušie mazdārziņi ir sekmīgi dabiskojušies un šobrīd to veģetācija jau atbilst minimālajām īpaši aizsargājamo biotopu Mēreni mitras pļavas un Sugām bagātas pļavas un ganības pazīmēm. Par to kultivēšanas vēsturi vairs liecina vien atsevišķi mārrutku augi, kuri šur un tur pļavā vēl ir saglabājušies.

Pļavas dienvidu galā, savukārt, ir saglabājies izteiktais Gaujas palienes reljefs, Gaujas ielejai raksturīgā zālāju mozaīka, ko veido īpaši aizsargājamo biotopu Smiltāju zālājs, Sausi zālāji kaļķainās pļavās, Mēreni mitras pļavas un Palieņu zālāji komplekss, un īpaši aizsargājamo augu sugu atradnes. Tiesa, pēdējo trīsdesmit gadu laikā pļavas apsaimniekošana ir bijusi neregulāra un vairākus gadus pļava ir smalcināta, kā rezultātā ir palielinājusies pļavas auglība, samazinājies reto sugu piesātinājums un savairojušies meža suņuburkšķi, podagras gārsas, kamolzāles un citas ekspansīvās sugas. Viens no mobilā ganāmpulka uzdevumiem ir zālāja auglības mazināšana un ekspansīvo sugu izplatības mazināšana. Noganot atālu, to konkurētspēja tiks mazināta, tādējādi dodot iespēju jau nākamgad izziedēt arī mazāk konkurētspējīgiem augiem.”

Mobilā ganāmpulka darbību Balonu pļavā Latvijas Dabas fonds nodrošina sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Balonu pļavu šķērso vairākas gājēju iecienītas takas, tāpēc šoreiz ganību teritorija būs caurstaigājama.

Mēs aicinām Siguldas iedzīvotājus un viesus droši šķērsot ganību teritoriju, ievērojot drošības noteikumus:

  • Ganību teritorijā var iekļūt pa gājēju vārtiņiem. Vārtiņus aiz sevis vienmēr jāaizver!
  • Vēlams nešķērsot ganību teritoriju ar suņiem. Ja tomēr dodaties pastaigā ar suni, tas jātur pavadā.
  • Teritorija, kurā uzturas lopi, ir norobežota ar elektrisko ganu. Lūdzam būt uzmanīgiem, ja esat aploka tuvumā, sargājiet sevi un bērnus.
  • Turieties drošā attālumā no lopiem, nemēģiniet tos noglaudīt, nebarojiet un nekaitiniet tos!
  • Izturaties saudzīgi pret aplokiem un ganību infrastruktūru.

Ja ievērojat kādas problēmas ganībās, redzat bojātu aploku vai rodas kādas neskaidrības, lūdzam sazināties ar Latvijas Dabas fondu pa tālruni 2 9119612 vai 67830999.

Mobilais ganāmpulks izveidots LDF īstenotā projekta “GrassLIFE: Zālāju atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana” ietvaros. GrassLIFE ir ES LIFE programmas un Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzfinansēts projekts, ko īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Vides Risinājumu institūtu un 12 zemnieku saimniecībām visā Latvijā. Vairāk par projektu: www.grasslife.lv

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI