DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
11
11

Kultūrvēstures un mūzikas diena ainaviskajos Drustos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vecdrustu muiža 20.gs. sākumā.

„Drustu bagātības meklējot” – pasākums ar šādu nosaukumu 21. septembrī, no plkst. 15.00 - 20.00, gaidāms krāšņajā Vidzemes augstienes pagastā, kur vietējie cilvēki sarūpējuši pēcpusdienu ar ieskatu muižnieku fon Hāgemeisteru laikmetā un mūsdienu viensētu mūzikas apvienību koncertus.

Kartupeļu stādīšana reģionālā autoceļā, mazās Gatartas bibliotēkas saglabāšana, saukļa “Drusti - Visuma centrs” popularizēšana – ar šādu veikumu plašāk ir zināmi cilvēki, kuri meklē un turpinās meklēt Drustu bagātības. Daļa no tiem tikai nesen izvēlējušies par savām mājām saukt kādu no Drustu pagasta kādreizējām muižām vai mežmalas viensētām.

Progresīvie 19.gs. muižnieki aicina uz ražas svētkiem

Tā septembra trešajā sestdienā pie Vecdrustu muižas pasākuma apmeklētājus sagaidīs vēsturiskās personības brāļi Heinrihs un Augusts fon Hāgemeisteri – nepelnīti piemirsti Gatartas, Jaundrustu un Vecdrustu muižnieki no 19. gadsimta pirmās puses. “Brāļus fon Hāgemeisterus var uzskatīt par gudriem uzņēmējiem un mecenātiem, arī literātiem - ja visas lielās uzņēmējdarbības koorporācijas, banku sektors un valdības rīkotos pēc šāda ilgtermiņa domāšanas parauga, mūsdienu cilvēktiesību laikmetā mēs būtu laimīgu un pārtikušu cilvēku paaudze,” tā domā projekta vadītāja Agnese Ērkšķe. Ar iesaistošām, izglītojošām spēlēm un draiskām izdarībām pasākumā aicinās uzzināt vairāk par muižnieku un zemnieku dzīvi 19. gadsimta Vidzemē. Būs iespēja tikt pie sava pirmā dzimtas uzvārda, „izpirkt” sev īpašumu no muižniekiem, iepazīt 19.gadsimta pirmās puses vēstures liecības, piedalīties cienastā vācbaltu gaumē,  kā arī gūt ieskatu tiem laikiem raksturīgā mūzikā un mākslā.

Mūsdienu Drustu bagātības stāstos un folkmūzikā

Pasākuma „Drustu bagātības meklējot” otrajā daļā folkmūzikas koncertu sniegs rituālā kopa „Trīs gaisi”, kuras dalībnieki ir ne tikai pieredzējuši tradicionālo godu vadītāji, bet arī ikdienā turpina vecāku aizsāktās rūpes par Jaundrustu muižu. Ar saknēm Latvijas neatkarīgajā mūzikā ir indīroka un grandža grupa „Dārgoļi”. Tās dalībnieki kopj viensētas pagasta Gatartas pusē. Savukārt Drustu pagasta Auļukalna muižā dzīvo stāstnieki Inita un Mikus, kuri zem apvienības “Brīnumpasaka”, koncertam piešķirs īpašu noskaņu, klausītājus uzrunājot ar “Pasaku par kalēju”.

Pasākuma organizētāji un dalībnieki ir vietējie Drustu apkaimes iedzīvotāji, kuriem ir svarīga pagasta kultūras dzīve un tā vēstures vērtību izcelšana un saglabāšana nākamajām paaudzēm. Pasākumu finansiāli atbalsta Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programma un Raunas novada dome.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI